BESPLATNE UDŽBENIKE VRATITE NEOŠTEĆENE!

Izvor: Kurir, 06.Sep.2011, 17:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BESPLATNE UDŽBENIKE VRATITE NEOŠTEĆENE!

BEOGRAD - Izdavačka kuća "Klet", iako je učestvovala u realizaciji projekta besplatnih udžbenika, smatra da će taj projekat naškoditi đacima i obrazovnom sistemu, izjavila je generalna direktorka tog izdavača Gordana Knežević-Orlić.

"Nemamo ništa protiv projekta besplatnih udžbenika, ali u našem slučaju on ide na štetu deci i sproveden je neosvrćući se na mišljenja stručnjaka i pedagoga", rekla je Orlić na konferenciji za novinare.

Ona je rekla da je zabluda >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << da su besplatni udžbenici poklon deci, dodajući da su udžbenici vlasništvo škola i da su kupljeni da ih deca besplatno koriste i vrate neoštećene.

U medijima su se nedavno pojavili spotovi izdavačke kuće "Klet" u kojima se roditeljima preporučuje da deci kupe udžbenike, bez obzira što imaju mogućnost da koriste besplatne knjige.

Jedini poklon koji pripada deci su radne sveske za đake od prvog do trećeg razreda osnovne škole, dok đaci od četvrtog do osmog razreda, koji su od grada Beograda dobili udžbenike, ipak, nisu dobili sve potrebne knjige, pa roditelji treba da im dokupe gramatike, udžbenike stranih jezika i zbirke zadataka, rekla je Orlić.

Zabluda je i da je đačka torba lakša, jer je ona teža samim tim što su knjige podeljene na radni i neradni deo, navela je Orlić i dodala da se ta podela udžbenika, osim što stvara konfuziju kod dece, kosi sa Zakonom o udžbenicima i mišljenjima struke.

Ona smatra da je vraćanje udžbenika katastrofalna štednja i da stavlja roditelje u nezgodan položaj da deci brane da pišu po tim knjigama.

Kakav je to oštećeni udžbenik, zapitala se Orlić, navodeći da zakon kaže da je to necelovit udžbenik kome fale listovi, ili onaj koji je obeležen na nepredviđenom mestu, ili je pak obeležen na predviđenom mestu, ali taj trag ne može da se obriše gumicom.

Orlić je rekla da je njena izdavačka kuća učestvovala u projektu besplatnih udžbenika iz poslovnih razloga kako njeni zaposleni ne bi ostali bez posla, iako ima zamerke.

"Drugi izdavači se plaše da nešto kažu i da se usprotive odlukama zvaničnih vlasti, a mi smo krenuli i spremni smo na to da će nas udariti sa svih strana", kazala je ona.

Zamenik glavnog urednika "Klet-a" Ivan Perić osvrnuo se i na poklone koje su dobili beogradski prvaci od grada, kritikujući darodavca da su ti pokloni nepraktični i nekorisni.

Providan ranac u koji knjige ne mogu da stanu je deci nepotreban, a sveske sa neadekvatnim slikama na koricama su skandalozne, rekao je Perić pokazujući novinarima poklone.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.