Izvor: Politika, 22.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Avramović na ulici posle pola veka

Zbog protivzakonitih postupaka bivše vlasti, ali i usled svojih grešaka, porodica Avramović iz Kraljeva mora da se iseli iz stana u kojem je živela više od pola veka KraljevoSedmočlana porodica Avramović, sedamdesetčetvorogodišnja Vera, njeni sinovi Miloš i Velimir, snahe Zorica i Ranka i unučići Nikola i Katarina, prema konačnoj sudskoj presudi, a po nalogu izvršnog sudije Opštinskog suda, trebalo je već da se iseli iz stana u Ulici cara >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Lazara 19/1 u Kraljevu. Prinudno iseljenje bilo je zakazano za 6. juni 2007. godine, posle pune 53 godine stanovanja u tom stanu od 136 kvadrata. Iseljenje je odloženo za mesec dana, prema preporuci lokalne skupštine, a uz razumevanje i "humanost" kraljevačkog Crvenog krsta.

Kako je ova porodica došla u situaciju da ostane bez stana. Ukratko rečeno, što svojim nesnalaženjem, što ignorisanjem njihovih prava od bivših lokalnih moćnika.

Miloš Avramović je za "Politiku" ispričao da je još njegov deda Bogdan, 1953. godine, zbog izgradnje objekta od opšteg interesa i usled eksproprijacije njihovog imanja u delu grada gde je posle sagrađen vatrogasni dom, preseljen u pomenuti stan.

– Bio je to privremeni smeštaj uz obećanje da ćemo dobiti dva stana, ali od toga nije bilo ništa. Moj otac Slobodan je bio nosilac stanarskog prava koje je na volšeban način izgubio. Celu zgradu u kojoj je i ovaj stan Crvenom krstu je poklonila Živka Đokić, a taj objekat je nacionalizovala opština. Međutim, nama, kao nosiocima stanarskog prava, nisu dozvolili da, prema zakonu iz 1992. godine, taj stan otkupimo. Onda je opština godinu dana kasnije donela odluku o denacionalizaciji i cela zgrada je, prema ugovoru o poklonu, pripala Crvenom krstu. Mi nismo sklopili ugovor o zakupu smatrajući da nas takva odluka neće pogoditi. No, Crveni krst nas je tužio i spor smo izgubili.

Avramovići su se obratili opštinskim funkcionerima tako da je lokalni parlament, posle dvočasovne rasprave na poslednjoj sednici, zaključio da se iseljenje za mesec dana odloži dok se ovo pitanje ne reši, odnosno Avramovićima ne pronađe adekvatan smeštaj.

Upravni odbor Crvenog krsta je taj zaključak prihvatio, a Mirijana Lišanin-Gostiljac, sekretar ove organizacije, kaže "da je sudska odluka bila izvršna još u septembru 2006. ali na odlaganje, ponajviše iz humanih razloga, pristajemo. No, nisam sigurna da će tako biti i ubuduće".

Ljiljana Negojević, načelnik opštinske uprave, utrošila je prilično vremena u svojevrsno "pravno istraživanje" slučaja i utvrdila da je istina malo drugačija:

– Najpre, Avramovići u delu grada gde je zemljište eksproprisano za izgradnju vatrogasnog doma nisu imali ni zemlju ni kuću u svojini. Koristili su kuću nekoga od svojih rođaka i, za razliku od ostalih vlasnika parcela koji su dobili pravičnu nadoknadu, oni su preseljeni u ovaj sada sporni stan. Postoji neki ugovor kojim je vlasnica tu zgradu posle rata stvarno poklonila Crvenom krstu, a tačno je da je ta imovina i nacionalizovana. No, bez pristanka Avramovića ne bi bilo ni odluke o denacionalizaciji. Međutim, oni su tu saglasnost dali uz uslov da im se dodele dva stana. Očigledno su pravno loše podučeni, jer takva saglasnost se daje ili ne, odnosno uslovljavanje nikoga ne obavezuje. Tako je cela zgrada pripala Crvenom krstu koju su oni, eto, i sudski dobili. Doduše, sve bi bilo drugačije da tokom 1992. godine nije, priznajem, protivzakonito odbijen njihov zahtev za otkup stana ili da su oni posle pristali da sa Crvenim krstom potpišu ugovor o zakupu – kaže Ljiljana Negojević.

Saznali smo i zašto su Avramovići odbijeni kada su želeli da otkupe stan. Naime, tadašnji, a sada počivši šef opštinske imovinskopravne službe Ljuba Zdravković u predmetu je ostavio poruku "da je doneo nezakonitu odluku po naređenju Mirka Rajičića, načelnika Raškog okruga, i Miroslava Karapandžića, predsednika SO Kraljevo".

No, sve to nije imalo takvu težinu da bi sud drugačije presudio i sada je na potezu lokalna skupština da ispravlja grešku. Kako doznajemo, posebna skupštinska komisija će odbornicima predložiti da se Avramovićima reši stambeno pitanje, ali i novi "krov nad glavom", koji će im biti obezbeđen o opštinskom trošku, koristiće pod zakup, ali na određeno vreme, dakle, bez prava na otkup.

M. Dugalić

[objavljeno: 22.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.