Auto-škole rade kao dragstori

Izvor: Blic, 06.Dec.2009, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Auto-škole rade kao dragstori

Valjevo - Kako se bliži 10. decembar i početak primene novog Zakona o bezbednosti saobraćaja, valjevske auto-škole rade kao dragstori, na ulicama su non-stop njihovi automobili i polaznici za volanom koji, pošto se tek uče vožnji, „guše" saobraćaj i izazivaju negodovanje ostalih vozača.

Kolika je navala, svedoči podatak iz komisije za izdavanje lekarskih uverenja Doma zdravlja, gde su u proseku dnevno imali 15, a u poslednjih mesec dana čak po 50 zahteva za uverenje! >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << U auto-školama, pak, dupliran je broj polaznika.

– Cele prošle godine smo imali 150 kandidata za polaganje vozačkog ispita, a sada, od kako je obznanjen novi zakon, već ih imamo preko 300. Bukvalno smo zatrpani poslom. Ovo je nezdrava situacija jer nemamo dovoljno ni ljudi ni automobila, dani su kratki, a limitirani smo i brojem časova, pošto dnevno možemo maksimalno da odradimo šest časova gradske i dva časa vožnje na poligonu. Iskreno, ovakva ubrzana obuka s velikim brojem kandidata ne može da bude kvalitetna i ne smem da prognoziram kakvi će biti budući vozači u Valjevu iz ovog ciklusa – kaže Sanja Jakić iz auto-škole „Velma S".

Veran Jovanović iz valjevskog Auto-moto društva koji ima 25 godina iskustva kao instruktor konstatuje da je narod uhvatila panika od novog zakona i da roditelji decu bukvalno teraju da vozački ispit polože po starom. „Definitivno nema govora o kvalitetnoj obuci u ovakvim uslovima i to će se negativno odraziti na situaciju u saobraćaju. I do sada je ljudski faktor bio osnovni uzrok saobraćajnih nesreća i, pošto radim i u šlep službi, na prste jedne ruke mogu da nabrojim slučajeve kada prevelika brzina, alkohol ili bahata vožnja nisu bili uzroci nesreća, a kako će tek biti kada poluobučeni vozači sednu za volan", zabrinut je Jovanović.

S druge strane, sami polaznici obuke u auto-školama s kojima je "Blic nedelje” razgovarao kažu da su finansije osnovni razlog da do vozačke dozvole dođu pre primene novog zakona. „Obuka po novom zakonu će trajati predugo, biće preskupa, a moraće da se uči kao da se sprema doktorat, a ne vozački ispit. To mi se jednostavno ne isplati, ni finansijski ni vremenski. Sada obuku imam svaki dan, mislim da je instruktor dovoljno posvećen meni i da mogu kvalitetno da naučim propise i vožnju", kaže 18-godišnji Marko Potrkač.

– Po novom zakonu roditelji ne bi imali šanse da plate obuku i polaganje vozačkog ispita za nas obe, ali ako ne položimo do 10. decembra, ne znamo da li ćemo nastaviti. Trenutno učimo propise, ali se nadamo da ćemo ubrzo i za volan – kažu sestre Ivana i Mirjana Živanović koje smo zatekli u auto-školi „Velma S".

Na valjevskim ulicama, međutim, veliki broj kandidata nije omiljena pojava kod drugih vozača.

– Svakodnevno ih je na desetine i u samom centru grada gde je inače najveća saobraćajna gužva, voze 20 na sat, greše u skretanju, naglo koče! Dešavalo se da u najprometnijem Bulevaru vladike Nikolaja dva automobila tih škola voze paralelno na takav način pa se iza njih stvori ogromna kolona. Iskustvo pokazuje da ni posle 40 časova vožnje neko nije dovoljno sposoban da sam upravlja automobilom, a mogu misliti kakvi će biti vozači posle ovog ubrzanog kursa – kaže Vladan Pavlović, taksista „Kule".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.