Autistična deca između ravnopravnosti i nepravde

Izvor: RTS, 20.Dec.2015, 01:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Autistična deca između ravnopravnosti i nepravde

Nemio događaj u Pozorištu lutaka u Nišu izazvao je polemike na društvenim mrežama i u javnosti. Majku devetogodišnjeg autističnog dečaka razvodnik u pozorištu je izbacio jer je njen sin glasno reagovao iščekujući početak predstave. Pozorište lutaka u saopštenju navodi da nije reč o diskriminaciji dece sa autizmom, već o nepoznavanju sveta autističnih osoba.
Dragana Savić, majka devetogodišnjeg >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << autističnog dečaka, kaže da je njen sin pred početak predstave reagovao ushićeno, ali da to nije izgledalo agresivno.

"Možda preglasno, ali ne da asocira na to da je neko nervozan i ratoboran i da će nekog povrediti, kako inače smatraju da autistična deca to mogu, a to nije baš tako. Za njih ne važe pravila kao za zdravu decu, čak ni u domu zdravlja jer vi možete sa takvim detetom da uđete preko reda", priča Dragana Savić.
Draganin sin je bio razočaran tek kada su izašli iz sale. Smirila ga je ali tada, kako kaže, radnik u pozorištu nije rekao da mogu da se vrate.
Pozorište lutaka u saopštenju navodi da se u ovom slučaju ne radi o diskriminaciji dece sa autizmom, već da se njihovi zaposleni obraćaju roditeljima i deci bez razlike kad za to ima potrebe, jer je njihov posao da u pozorišnoj sali vlada mir.
Pozorište, takođe, navodi da je celom društvu, pa i njima svet osoba sa autizmom nepoznat, zbog čega, kako ističu, nije pozorište krivo već sistem. Oni se pitaju da li su potrebne dodatne edukacije za zaposlene koji će raditi sa ovom decom jer, kako naglašavaju, saradnju sa ovim i sličnim udruženjima žele da nastave.
I Dragana i Udruženje za pomoć osobama sa autizmom ne prozivaju nikog i ograđuju se od negativnih komentara.
"Smatram da je to neprimerena komunikacija i da na taj način ne treba da komuniciramo jer onda pokazujemo da nismo tolerantni, a tražimo tolerantnost za nas", ističe Danijel Arsenković iz Udruženja za pomoć osobama sa autizmom iz Niša.
Dragana Savić kaže da ne traži izvinjenje, već želi da svi pokušaju da se potrude, ne samo Pozorište lutaka, da decu sa posebnim potrebama ne prikazuju kao nešto ružno.
Pozorište lutaka nije pokrenulo nikakav postupak prema svom radniku. Posle svega predstavu "Car Žabac" Draganin sin će, nadamo se, odgledati drugom, boljom prilikom.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.