Aufiderzen „panceri“, u drugi krug idu „orlovi“

Izvor: Blic, 19.Jun.2010, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aufiderzen „panceri“, u drugi krug idu „orlovi“

Bilo je tačno 14.08 sati. Cela Srbija je utihnula... Krasić je centrirao, sva nadanja pretvorila su se za trenutak u sporadični uzvik: „Ajde!“. A onda Lane Jovanović spretno prima loptu i ubacuje je u gol Nemaca. Krenula je lavina oduševljenja, a oko sat i po kasnije slavlje je moglo da počne u svim gradovima Srbije.

Već oko podneva ulice su počele da se prazne. Svi putevi vodili su do najbližih kafića sa televizorom, a u ulozi „slučajnih" prolaznika našla >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se samo po koja pripadnica lepšeg pola. Počelo je stidljivo s „Pomozi, Bože", završilo se gromko „Aufiderzen, idemo dalje!". Juče je grad na Đetinji klicao Srbiji, zemljacima Radomiru Antiću i Nemanji Vidiću, a epicentar navijačkog grotla bio je kafe „Šank" na Malom trgu.

„Ajmooo, Srbijoooo, ajdeee, Radomireeee, uteraj ga, Nemanjaaa", euforično je navijala masa. A onda erupcija oduševljenja, Milan Jovanović trese mrežu Nemaca i diže Užice na noge.

„Lane, gooool, majstore. Naš je Lane, tu iz Bajine Bašte", svojatali su Užičani strelca jedinog gola.

Krajem prvog poluvremena kad su Nemci tresli prečku uvukao se neki muk, početkom drugog kada sudija pokaza na penal, neko opsova Vidićevu ruku. Već sledećeg minuta svi su opet pominjali ruke, ovoga puta Stojkovićeve, obe mu se pozlatile.

Trebalo je još puno nerava i piva da se sačeka kraj. Nekako i on dođe, stotinu ljudi stopi se u jedan veseli navijački buket.

Niš

Užice

Smederevo

Novi Sad

Beograd

Nemac u šoku

$(document).ready(function(){ $('#article_gal').show(); $('#article_gal_thumb').slideDown(200); $('#article_slide').cycle({ fx: 'fade', speed: 0, timeout: 0, pager: '#article_gal_thumb ul', pagerAnchorBuilder: function(idx, slide) { thumb = $('img',slide); var src = thumb.attr('thumb'); var title = thumb.attr('title'); return ''; // generisi navigaciju } }); $("#simplePrevious").addClass("disabled"); $("#article_gal_thumb").jCarouselLite({ btnNext: "#simpleNext", btnPrev: "#simplePrevious", circular: false, visible: 6 }); }); $(function() { $("a[rel=intext_gallery_510]").lightBox({containerResizeSpeed: 450 }); //$('.knowledge').tipsy({gravity: 's', fade: false}); });

Kancelarije skoro svih državnih službi u Kragujevcu već oko pola jedan su opustele, a kragujevački odbornici nikada brže nisu završili sednicu Skupštine grada. Čak ni lekare Hitne medicinske pomoći niko u vreme utakmice nije zvao. Ono malo radnika koji su dežurali u interventnim službama dobili su televizore i pratili utakmicu.

Dok su naši fudbaleri propuštali šanse, navijači su se hvatali za glavu, jaukali, davali savete i povremeno psovali sve po spisku. Pravi delirijum izazvao je Stanković odbranom penala! Tu više posla nisu imali ni konobari. Lavina emocija je krenula. Grlili su se i ljubili svako sa svakim, i ko se zna i ko ne zna. Poslednje trenutke nadoknade mnogi su proveli stojeći, odbrojavajući svaki sekund! U tačno 15 sati i dvadeset minuta grad se ponovo probudio.

- Ne mogu da verujem da smo najzad pobedili Nemce. Ključni detalj utakmice bila je Stojkovićeva odbrana penala. Svaka čast, momci, idemo u drugi krug - euforično je klicao Čačanin Miloš Dukanac.

Odmah po završetku utakmice duž čačanskih ulica formirala se kolona automobila proslavljajući veliku pobedu.

- Iskreno, bio sam ubeđen da će nas Nemci razbiti. Međutim, momci su igrali fantastično. Iznervirali su nas, doduše, u par momenata, ali sada je puno lakše. Idemo dalje do četvrtfinala - poručuje Boris Jovanović.

Poskakale su Nišlije u fontanu na Trgu kralja Milana posle poslednjeg sudijskog zvižduka. Vozači autobusa, taksija, automobila trubili su kroz ceo grad.

- Nema najboljeg, svi su bili sjajni. Mi smo takav narod da nam sada ništa nije važno. Dobili smo Nemačku i to pametnom igrom, to je za slavlje, a ne rezultat - kaže Dragan Ilić.

I veliki broj Smederevaca odlučio se da istorijsku utakmicu odgleda u društvu. Kafići na nedavno renoviranom šetalištu u Ulici kralja Petra vrili su još od nešto pre jedan. Ispred nikad brojnijih video-bimova i gigantskih plazmi, ikonografija dopunjava atmosferu; tu su zastave, dresovi i reprezentativni i klupski, šajkače, pa i poneka „herojska" majica, koju baš ne bi bilo zgodno da vidi gospodin Bramerc. U jednom kafiću još od one nesrećne utakmice sa Ganom stoji natpis koji obaveštava goste da će dobiti besplatno pivo ako Srbija pobedi. I gosti i vlasnik bili su srećni što će „pravilo" najzad stupiti na snagu.

- Živeo kralj Milan - orilo se iz grla Smederevca, bez ikakvih rojalističkih primisli, pretpostavljamo, jer je posle odbranjenog penala uzvikivao i ime „kralja Vladimira".

Ruke, čaše i flaše su poletele u vazduh nakon poslednjeg sudijskog zvižduka. Srbija je pobedila, sledeći su Australijanci.

Nemac u šoku

U stanu Zoran i Miroslave Mišić u Kragujevcu utakmicu su zajedno pratili navijači Srbije i gost iz Nemačke, Karsten Juelic, inače srpski zet, koji zbog „šoka" nije bio raspoložen za priču.

- Srbija je zaslužila pobedu. Nemačka je mlada ekipa - prokomentarisao je Karsten koji kaže da je navikao na uzavrelu navijačku atmosferu u Srbiji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.