Ar na Brezovici Albanci plaćaju 7.000 evra

Izvor: Politika, 24.Feb.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ar na Brezovici Albanci plaćaju 7.000 evra

Odoleli smo svim pokušajima Albanaca da nas odavde istisnu, a sada pokušavaju da gradnjom vikendica po Brezovici promene nacionalni sastav u svoju korist, kaže predsednik opštine Štrpce Zvonko Mihajlović

Štrpce – U ovdašnjem Centru za socijalni rad kažu da je broj novorođenih Štrpčana lane bio 94, a pretprošle godine 121. Mesni paroh u planinskom naselju veli da svake godine bude oko 120 krštenja i stotinu opela. U ovoj varošici od 2.200 stanovnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << žive isključivo Srbi, dok čitava opština ima 14.000 žitelja, od kojih su 3.000 Albanci. Mnogi sadašnji stanovnici došli su u Štrpce s proleća 1999. spasavajući goli život.

– Blizu 350 ljudi radilo je u cementari u Đeneral Jankoviću, stotine u fabrikama šavnih cevi, ulja i nameštaja u Uroševcu. Vlada Srbije im od septembra 2003. isplaćuje novčanu nadoknadu koja sada iznosi 11.300 dinara, i većini su to jedini prihodi. Ključ našeg opstanka je u institucionalnom vezivanju za Srbiju i bude li ta veza raskinuta, ovde nam nema budućnosti – kaže za „Politiku” predsednik opštine Zvonko Mihajlović (SRS).

– Odoleli smo svim pokušajima Albanaca da nas istisnu iz Štrpca, nisu nas zaplašila ni ubistva, neće ni novi metodi kao što je kupovina placeva u nacionalnom parku na Brezovici, gde gradnjom vikendica pokušavaju da promene nacionalni sastav u svoju korist. Pri tom ne žale novca, nedavno je jedan plac od tri ara prodat za 20.000 evra – ističe Mihajlović.

Inače, u opštinskoj zgradi u Štrpcu smeštene su i kancelarije MUP-a gde i Albanci iz ovog kraja podižu pasoše, lične karte i vozačke dozvole države Srbije.

– Sa tim dokumentima mogu da putuju kud žele, a, s druge strane, apsurd je da su Srbi prinuđeni da vade lokalne vozačke dozvole koje važe samo na Kosmetu i nigde drugde. Albanci iz opštine Štrpce koriste i usluge ovdašnjeg doma zdravlja, što je razumljivo, jer u privatnim ambulantama u kojima rade lekari Albanci sve te zdravstvene usluge se naplaćuju – objašnjava naš sagovornik.

--------------------------------------------------------------------------

Srpski policajac iz KPS-a osujetio teroristu

Ovde se još uvek prepričava kako je 16. februara u Štrpcu izbegnuta velika tragedija, zahvaljujući policajcu KPS-a, Srbinu koji zna albanski jezik. On je u jednom od kafića spazio momka čije mu je nervozno ponašanje privuklo pažnju. Policajac ga je na albanskom upitao kojim poslom je tu, a ovaj mu je odgovorio: „Treba da uradim nešto”.

Čuvar reda zatražio je od neznanca ličnu kartu, video da je reč o Husi Arbenu (24) iz susednog Kačanika i poveo ga u policijsku stanicu, primetivši pri tom da ima žice ispod jakne. Nakon četiri sata, došla je specijalna ekipa Kfora koja je razminirala momka koji je u levom džepu imao protivpešadijsku minu.

Nedaleko od kafića u kome je lišen slobode nalazi se škola, ali Arben nije znao da tog dana ne radi, zbog Dana državnosti Srbije.

G. Otašević

[objavljeno: 25/02/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.