Aplikacija za đake postala platforma za uvrede i vulgarnosti

Izvor: RTS, 18.Dec.2016, 05:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aplikacija za đake postala platforma za uvrede i vulgarnosti

Nova telefonska aplikacija "Baz", namenjena društvenom umrežavanju učenika – nastala u Izraelu, napravila je pometnju u mnogim zemljama, a nije pošteđena ni Srbija. Prvobitna namena – da đaci ostavljaju komentare o životu u školi – otela se kontroli. Mreža je postala platforma za uvrede, kako vršnjaka tako i profesora. Red u prepisku pokušavaju da uvedu Ministarstvo prosvete i Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Potreba da se priča o zgodama i nezgodama iz školskog života stara je koliko i sama škola. Nekada su đaci imali radio-stanice, školske sekcije. Danas društvene mreže. U ovom slučaju, međutim – udvaranje, šale sa stilom ili korisne informacije za školarce – ustuknuli su pred gnusnim, vulgarnim i seksualnim insinuacijama kako prema samim vršnjacima, tako i prema profesorima.

"Bilo je komentara koji su bili šaljivi, a bilo je i bezobraznih", kaže jedan učenik.
"Postoje profesori koji su mlađi, koji su takođe instalirali tu aplikaciju 'Baz' i pročitali su razne stvari", priča učenica.
Stavovi su anonimni, pa otkrivanje vinovnika, kažu u školama, nije bilo lako – a problem je rastao iz dana u dan.
"Tu su bljuvotine, tu su se vređala deca, devojke, profesori, zaposleni, apsolutno se otelo kontroli. Nama su prvo deca skrenula pažnju, a onda su i roditelji došli i molili nas da sprečimo to jer su tri-četiri naše devojke, učenice, vrlo ružno konotirane", ukazuje direktor Druge ekonomske škole Dejan Nedić.
U Ministarstvu prosvete kažu da ne mogu da ukinu ili zabrane korišćenje te aplikacije, ali su potpisali Memorandum o saradnji sa Tužilaštvom za visokotehnološki kriminal.
"Apelujemo na učenike, apelujemo na roditelje da odgovorno koriste ovu aplikaciju i sve društvene mreže. Postoji jedan veliki broj pojedinaca, uglavnom zaposlenih u školama, koji su pokrenuli pravne postupke protiv N. N. lica, koji su ih na neki način osramotili ili oklevetali u okviru te aplikacije", naglašava posebni savetnik ministra prosvete Dragana Milovanović.
Tužilaštvo je već primilo nekoliko prijava povodom pomenutih incidenata, a odnose se, navode, na pretnje i poziv na nasilje prema određenim osobama. Upozoravaju roditelje na odgovornost s obzirom na to da su im deca maloletna.
"I te kako je moguće da se one osobe koje su iznele takve pretnje i identifikuju. Ono što roditelji moraju da znaju u našoj zemlji jeste da je u određenim slučajevima i te kako moguća i krivičnopravna odgovornost roditelja za ono što njihovo dete učini", kaže posebni tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković.
Mere su različite u zavisnosti od prekršaja: pojačani roditeljski nadzor i nadzor roditeljskog staranja koje sprovodi Centar za socijalni rad.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.