Aplikacija pomaže da izbegnete patrole MUP-a

Izvor: BKTV News, 09.Nov.2012, 16:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aplikacija pomaže da izbegnete patrole MUP-a

Pomoću aplikacije “Naša patrola”, u koju korisnici sami prijavljuju gde se nalazi neka patrola saobraćajne policije, čak i vozači koji pijani sednu za volan mogu izbeći policiju i ugroziti i svoju i bezbednost svih ostalih učesnika.
Vlasnici smartfona “bogatiji” su za aplikaciju “Naša patrola”, koja im otkriva mesta na kojima su stacionirane saobraćajne patrole i olakašava njihovo izbegavanje. To praktično znači da se i vozači koji vozilom upravljaju u alkoholisanom >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << stanju mogu lako spasti od novčanih ili zatvorskih kazni.
Posebno je zabrinjavajuće to što ova aplikacija, koja ugrožava bezbednost kako vozača tako i drugih učesnika u saobraćaju, nije protivzakonita.
Aplikacija funkcioniše tako što svaki korisnik može da prijavi gde se u bilo kom trenutku nalazi neka policijska patrola, na celoj teritoriji Srbije. Posebna “pogodnost” je to što vozači dobijaju zvučno obaveštenje ako je policija udaljena od njih manje od 1.200 metara.
Predsednik Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović kaže da ova aplikacija nije nezakonita, ali upozorava da je opasna po bezbednost svih učesnika u saobraćaju.
”Samo postojanje ove aplikacije nije protivzakonito jer je rad policije javan. Ali sa moralne tačke gledišta, ona je vrlo problematična i, što je najgore, veoma opasna po bezbednost. Ona daje mogućnost alkoholisanom vozaču da stigne od tačke A do tačke B, da na tom putu izbegne policiju i da ugrozi život svih učesnika u saobraćaju. Možemo opravdano da se zapitamo da li će se tvorac te aplikacije osećati odgovornim ako pijani korisnik usmrti nekoga na toj putanji koju je prešao pijan, a koju su mu upravo oni preporučili”, rekao je Okanović.
On upozorava da ova aplikacija možda može da pomogne nesavesnim vozačima da izbegnu policiju, ali ne može da ih spase od posledica saobraćajne nezgode.
”Na sreću, patrole vrlo brzo menjaju mesta kontrole, a i sve je veći broj presretača i mobilnih patrola koje ova aplikacija ne može da locira”, kaže Okanović.
Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Stojadin Jovanović kaže da posledice ovakvih aplikacija mogu da budu opasne.
”Umesto da stvaramo vozače koji poštuju propise, ova aplikacija ih navodi da te iste propise izbegavaju”, rekao je Jovanović.
Ministarstvo unutrašnjih poslova proverava kako radi sistem po kom funkcioniše ova aplikacija.
”Ako se taj sistem bazira na dojavama građana, tu nema elemenata krivične odgovornosti, ali ako se ispostavi da je narušen sistem naše komunikacije zarad otkrivanja lokacija policijskih patrola, onda tu ima osnova za ozbiljnu istragu”, kažu u policiji.
Izvor: telegraf.rs
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.