Analiza poslovanja UK vs Singapur – case kompanija Ghost

Izvor: NovaEnergija.net, 16.Feb.2016, 17:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Analiza poslovanja UK vs Singapur – case kompanija Ghost

U narednih nekoliko meseci The Ghost Fondacija će se inkorporirati u Singapuru i zatvoriti sve svoje poslove u Velikoj Britaniji. Ovo je najveća poslovna promena koju je Ghost napravio, a cilj je lakša međunarodna trgovina.
Svoje utiske i razloge za promenu sedišta prenosi Džon O’Nolan jedan od osnivača u svom blogu. Kako navodi, odluka je doneta nakon godinu dana istraživanja, planiranja i napornog rada. Ghost je distributerska kompanija – s tim u vezi nisu >> Pročitaj celu vest na sajtu NovaEnergija.net << vezani za prostor i imaju zaposlene širom sveta, onlajn su – što znači da su i njihovi klijenti širom sveta i nemaju investitore – pa ne moraju da svoje poslove optimizuju u odnosu na lokalne pravne potrebe.

Na početku je bilo jednostavno, zadesili su se u Velikoj Britaniji, popunili nekoliko papira, otvorili račun u banci i počeli sa poslom. Kako je Ghost rastao i počeo da pravi mnogo novca, sve više je bilo neugodno pratiti stvari kako se odvijaju. Morali su da se nose sa Her Majesty’s Revenue & Customs, zakonom o taksama i porezima, koji su bili netačni, a kada bi se žalili, od automata su dobijali odgovor: “Mi smo previše zauzeti da se bavimo vašim zahtevom odmah. Doviđenja.” Više od 12 miliona poziva godišnje ovog tipa uvek se završavalo bez odgovora. Prošlog januara došlo je i do uvođenja novog evropskog zakonodavstva pod nazivom VATMOSS, zbog kojeg su morali da preprave ceo sistem naplate dva puta, da od klijenata zahtevaju više novca za usluge, i prihvate složene i neadekvatne računovodstvene zahteve. Sve je urađeno, kako navode, da velike kompanije poput Apple i Google izbegnu porez u Evropi.
Zapitali su se, zašto su uopšte izabrali Veliku Britaniju?
I tako su napravili listu sa zahtevima koje mora da ispuni novo mesto poslovanja:
– Mora da podržava Stripe, za sve njihove uplate
– Mora da bude izvan EU kako bi izbegli zakon VATMOSS
– Mora da omogući inkorporiranje nerezidenata
– Treba da ima progresivnu Vladu sa zdravim zakonodavstvom
– Treba da podrži ekvivalent njihove kompanije i neprofitne pravne strukture
Tako su došli do Singapura, zemlje koja je ispunila sve ove zahteve i koja je proglašena za drugu najefikasniju ekonomiju na svetu, prema Svetskom ekonomskom forumu.

Još razloga za Singapur:
– top 1 zemlja sa investicionom potencijalom
– top 1 zemlja sa najboljim poslovnim ambijentom
– top 1 zemlja sa najtransparentnijom politikom vlasti
– top 1 zemlja sa poverenjem javnosti u političare
– u top 3 zemalja sa najmanje korumpiranom ekonomijom
– u top 3 zemalja sa najvišim kvalitetom obrazovanja.
Nije loše za zemlju koja je malo manja od Njujorka.

Što se tiče kupaca, šta će se promeniti? Ako su klijenti u Evropi, na ovaj način se neće puniti PDV, pa će cene biti niže od 17 do 27%. Osim toga, ništa se više ne menja. Osnivači i zaposleni u Ghost Fondaciji neće osetiti nikakav finansijski benefit od ovoga, ali ni gubitke.
Da li je ovo onda samo izbegavanje poreza? Osnivači kažu da ne, jer je porez u Velikoj Britaniji 20%, a u Singapuru je promenljiv i ide do 17%, a Fondacija će i dalje plaćati sve svoje poreze. Zaključak je da je ovo sve zbog VATMOSS i osnivači to ne kriju. Sistem je kao takav neodrživ. Oni samo imaju sreće jer njihova kompanija ima “noge” i ne zavisi od zemlje u kojoj posluje. Da li ovo znači da moraju da se presele u Singapur? Ne! Imali su virtuelnu adresu u Londonu, a sada će je imati u Singapuru. A, Džon, on je sve ovo pisao sa Tajlanda.
Izvor: blog.ghost.org
Foto: PrintScreen, pixabay.com

Nastavak na NovaEnergija.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NovaEnergija.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NovaEnergija.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.