Amfilohije zabranio Grigoriju TV nastup

Izvor: Politika, 18.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amfilohije zabranio Grigoriju TV nastup

Kad god mitropolit crnogorski-primorski želi da se sastane sa mnom, ja sam spreman da razgovaramo, kaže episkop zahumsko-hercegovački

Dogovoreni televizijski nastup u jučerašnjoj emisiji „Poligraf” na Televiziji B92, episkop zahumsko-hercegovački Grigorije otkazao je zbog toga što mu je, kako objašnjava, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao da ne bi trebalo više da se pojavljuje na beogradskim televizijama.

– Kada smo se čuli >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << telefonom, rekao je: „Jednostavno ti zabranjujem da se pojavljuješ u beogradskim medijima” i objasnio mi da smatra da su moji dosadašnji nastupi u javnosti bili loši za Crkvu. Rekao mi je i da Beograd ima svog episkopa i da ja treba da budem u svojoj eparhiji i da nemam šta da tražim u Beogradu. Stvar je malo komplikovana zato što je patrijarh, koga sam još odavno pitao o tim mojim nastupima u Beogradu i koji je njima bio zadovoljan, u bolnici. Ja ću poslušati mitropolita, koji ga zamenjuje, i neću ići na tu, niti bilo koju drugu emisiju u Beogradu – rekao je vladika Grigorije.

Episkop zahumsko-hercegovački kaže da nije nameravao da se eksponira, ali da nema nameru ni da povlači ono što je rekao. U Mitropoliji crnogorsko-primorskoj juče nije bilo nikoga ko bi mogao da razgovara sa nama na ovu temu, jer su, kako nam je objašnjeno, svi angažovani oko proslavljanja Nikoljdana.

Dosadašnja pojavljivanja u medijima i kratka gostovanja u dve televizijske emisije episkop zahumsko-hercegovački pravda time što je, posle obelodanjivanja pisma koje je, kako on kaže, objavljeno bez njegovog znanja, morao da javnosti razjašnjava i objašnjava iznete stavove „da ne bi došlo do neke štete Crkvi”. Ostale vladike nisu se oglašavale od objavljivanja pisma u kojem su neki od njih poimence optuženi, a nezvanično, nekima je savetovano da ne komentarišu javno navode iz pisma. Vladici Grigoriju stiglo je dvadesetak pisanih odgovora, a, kako kaže, do sada se sastao sa episkopom braničevskim Ignjatijem, ali ima nameru da razgovara i sa drugim vladikama. Najavljivanu zajedničku službu u hramu Svete Varvare, koju tradicionalno služe vladika Grigorije i mitropolit Amfilohije, dvojica arhijereja nisu prekjuče zajedno držala, jer mitropolit zbog lošeg vremena nije mogao na vreme da stigne iz Beograda.

– Kad god mitropolit Amfilohije zaželi da se sastane sa mnom, ja sam spreman da razgovaramo. Sigurno da ću se sada ređe pojavljivati u medijima, jer je i razlog dosadašnjih nastupa bio samo da razjasnim sporne stvari u vezi sa mojim pismom. Ali, mediji nisu tema. Tema je pismo, šta tamo piše. Na to još niko ne odgovara, ni na jednu reč iz mog pisma ni mitropolit niti iko drugi nije imao šta da kaže osim da to nije trebalo da ide u medije, iako ja to nisam ni dao u javnost i žao mi je što je otišlo u medije, ali kada je već otišlo, onda valjda i to ima neki smisao, nisam siguran da nije i Božja promisao – kaže vladika Grigorije.

J. Beoković

[objavljeno: 19/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.