Američki vojnici popravljaju školu

Izvor: Politika, 08.Avg.2012, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki vojnici popravljaju školu

Pripadnici Nacionalne garde Ohaja sa našim vojnicima rade na obnovi sportske sale u Osnovnoj školi „Svetozar Marković“ u Kraljevu

Kraljevo – Da li je moguće da su američki marinci dobili posao na tenderu za popravku školske sale, upitao nas je jedan Kraljevčanin, što u šali, što u nameri da kaže kako je i to moguće kad su u pitanju takozvane javne nabavke. Nije, naravno, o tome reč, ali je pojava većeg broja uniformisanih vojnika sa oznakama SAD izazvala >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << znatiželju građana. Na gradilištu u Osnovnoj školi „Svetozar Marković“ trenutno rade 32 pripadnika Nacionalne garde Ohaja, a biće ih više kako posao bude odmicao. Sa vojnicima Druge kopnene brigade Vojske Srbije, rade na detaljnoj obnovi sportske sale.

– Posle zemljotresa u sanaciji školskog objekta država nam je pomogla sa 5,5 a mi smo uložili oko 4,5 miliona dinara. Para više nije bilo, tako da je sportska sala već dve godine van upotrebe, nastava fizičkog vaspitanja izvodi se u zaista teškim uslovima. Zatražili smo pomoć preko američke ambasade, stručnjaci CIP-a su besplatno uradili projekat i – krenula je obnova – objašnjava Dragica Spajić, direktorka škole.

Naši vojnici na gradilištu kažu za marince da su „okej momci”, a hvale ih i što se radnog zalaganja i učinka tiče.– Među nama su uglavnom stalno zaposleni vojnici koji su specijalisti za građevinu, elektriku, vodovod... Evo ja sam električar i sada nas je ovoliko, a može nas biti i dve stotine ako bude trebalo. Smešteni smo u dva hotela, posle rada, uveče izađemo, sviđaju nam se i ljudi i grad. Većina nas nije prvi put u Srbiji, jer smo radili u Sokobanji i Lapovu. Ništa se, naravno, ne može protiv ove vrućine – kaže nam Teodor Kalavej, narednik iz Ohaja.

Ove neobične građevince juče je posetila i Meri Vorlik, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji.– Vlada SAD je i ranije, odmah nakon zemljotresa, pružila pomoć Kraljevu. Za realizaciju ovog projekta evropska komanda američkih oružanih snaga izdvojila je oko 300.000 dolara – istakla je ambasadorka Vorlik.

Na tome joj je zahvalio Dragan Jovanović, gradonačelnik, najavljujući da će biti još zajedničkih projekata u Kraljevu o čemu će, kako je rekao, sa ambasadorkom razgovarati 3. septembra, za kada je planirano otvaranje sportske sale.

M. Dugalić

objavljeno: 09.08.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.