Ambasada SAD donirala opremu školi u Zemunu

Izvor: RTS, 21.Sep.2017, 13:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasada SAD donirala opremu školi u Zemunu

Osnovnoj školi "Branko Pešić", koju su danas posetili ministari Aleksandar Vulin, Zoran Đorđević i ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot uručene su na poklon dve školske table, dva projektora, šest laptopova i 130 školskih torbi.
Opremu za sve đake ove škole, među kojima je i 47 dece izbeglica, uglavnom bez pratnje, je donirala ambsada SAD, u okviru projekta "Podrška formalnom obrazovnom sistemu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srbije u odgovoru na izbegličku krizu".

Ministar odbrane i predsednik radne grupe za rešavanje problema mešovitih migracionih tokova Aleksandar Vulin rekao je da su deca, uprkos tome što najveći deo njihovih roditelja nije podneo zahtev za azil, upisana u škole.
"Dokle god budu na našoj teritoriji oni mogu da uče i mogu da se pripremaju za budući život", rekao je Vulin. Naglasio je da su sva izbegla deca medicinski zbrinuta, vakcinisana i zdrava, kao i da se o njima vodi računa baš kao što se vodi računa o našoj deci.
"Mi ćemo voditi računa o zdravlju i dobrobiti svih ljudi koji se nalaze na našem prostoru bez obzira da li su naši državljani ili su došli odnekud", pojasnio je i dodao da je to jedini način da budu sačuvana i naša deca.
Podsetio je da se na teritoriji Srbije trenutno nalazi nešto manje od 4.000 migranata, da je najveći deo njih zbrinut i da će Vlada Srbije nastaviti odgovorno ponašanje prema migrantima.
Kajl Skot smatra da je upravo preko školovanje, put kojim deca izbeglice ulaze u proces integracije.
"U mojoj zemlji već decenijama škole predstavljaju najvažniji deo integracije migranata i sve ono što rade nastavnici i direktori u takvim školama predstavlja prvi i najvažniji korak za decu koja su prošla teška vremena", rekao je Skot.
Ambasador je poručio srpskoj deci da su ona najvažnija za uključivanje u zajednicu njihovih drugara iz Avganistana, Pakistana, Sirije jer će im druženje i prijateljstvo lakše pomoći da razumeju novo društvo i novu zajednicu.
Skot je istovremeno pohvalio Srbiju zbog gostoprimstva prema migrantima, a Vladu što je dozvolila deci da pohađaju školu kako bi savladala srpski jezik i priključila se zajednici.
Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević zahvalio je Ambasadi SAD-a na velikodušnoj donaciji i ukazao da će Vlada Srbije nastaviti sa ovakvim projektima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.