„Aleksandar Tijanić” za novinarsku borbenost

Izvor: Politika, 28.Okt.2015, 15:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Aleksandar Tijanić” za novinarsku borbenost

Pravo učešća imaju svi novinari koji rade u medijima u Srbiji, a nagrada se dodeljuje za novinarsku borbenost

Udruženje novinara Srbije (UNS) ustanovilo je nagradu za borbeni novinarski izraz u čast jednog od najvećih srpskih novinara Aleksandra Tijanića. Kako je rečeno na konferenciji u UNS-ovom Pres centru, konkurs je otvoren do 28. novembra, a pravo na nagradu imaju novinari koji rade u medijima u Srbiji.

Tijanićevog lika i dela su se, na drugu godišnjicu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << smrti, u prisustvu članova porodice, prisetili brojne kolege i prijatelji.

– Naša generacija novinara već se neko vreme osvrće iza sebe da vidi kakav je trag ostavila. Rekla bih da će nas kao generaciju pamtiti po tome kako su ljudi poput Saše i Bogdana Tirnanića promenili način na koji Srbi misle o novinarstvu. Neću tvrditi da su sve kolege cenile i uvažavale Aleksandra Tijanića, ali ću reći da su njegovi protivnici u poređenju sa njim neretko ličili na pigmeje. Saša je postao legenda zbog toga što su ga se političari plašili. Nemamo danas, nažalost, dovoljno novinara kojih se političari plaše. Njega su se plašili jer je imao razornu reč i vulkanski talenat kakav se rađa jednom u sto godina – kazala je predsednica UNS-a i glavna i odgovorna urednica „Politike” Ljiljana Smajlović. Ona je dodala i da će ova nagrada biti najvrednija u novinarskoj profesiji „ne samo po imenu koje nosi već i po materijalnom iznosu od 2.000 evra”.

(Foto Ž. Jovanović)

Novinar, publicista Slavoljub Đukić, koji je bio prvi Tijanićev urednik u nedeljniku NIN, pozdravio je ideju da se nagrada dodeli za novinarsku borbenost, budući da je upravo Tijanić bio sinonim te borbenosti. Đukić je izrazio i nadu da će ova nagrada u novinarstvu „postati ono što je NIN-ova nagrada za književnost”.

Dugogodišnji saradnik Aleksandra Tijanića i urednik Informativnog programa RTS-a Nenad LJ. Stefanović kazao je da će biti teško pronaći one koji zaslužuju da ponesu ovu nagradu „u vreme kada većina medija stimuliše gluposti i razvija estetiku koja vlada oko ili ispod Plavog mosta”.

– Tijanić je bio novinar duboko uronjen u vrtloge svog vremena, nije se plašio da bude nevoljen, smelo je ulazio u svako borilište i pisao najstrmijim rečenicama, a da se nikada od njih nije okliznuo. Baratao je rečima kao apotekar otrovom – rekao je Stefanović.

(Foto Ž. Jovanović)

Objavljivanju konkursa za nagradu koja će biti uručena 22. decembra na dodeli godišnjih UNS-ovih nagrada prisustvovali su ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac, državni sekretar u tom ministarstvu Saša Mirković, glavni urednici nedeljnika NIN, Vreme i Nedeljnik, Milan Ćulibrk, Dragoljub Žarković i Veljko Lalić, direktor Blica Veselin Simonović. glavni urednici listova Danas i Informer Zoran Panović i Dragan Vučićević, nekadašnji urednik NIN-a i Tijanićev kolega Slobodan Reljić advokat Zdenko Tomanović, brojne kolege sa RTS-a i iz redakcija u kojima je Tijanić gradio svoju karijeru.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nagrada za novinarsku borbenost "Aleksandar Tijanić"

Izvor: Radio 021, 28.Okt.2015

Udruženje novinara Srbije ustanovilo je, u čast Aleksandra Tijanića nagradu za novinarsku borbenost koja nosi njegovo ime...Konkurs je otvoren od danas, na drugu godišnjicu smrti Tijanića i trajaće do 28. novembra, a kandidate za nagradu u vrednosti od 2.000 evra mogu da predlože novinari i građani...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.