Albanski studenti nastavljaju proteste ispred Hrama Hrista Spasa u Prištini

Izvor: RTS, 19.Sep.2016, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Albanski studenti nastavljaju proteste ispred Hrama Hrista Spasa u Prištini

Desetak albanskih studenata organizovali su čas na otvorenom, ispred još nedovršenog pravoslavnog Hrama Hrista Spasa u Prištini, protiveći se nameri Eparhije raško-prizrenske da crkva bude privedena nameni. Nije bilo incidenata.
U prisustvu nekoliko desetina policajaca koji su napravili kordon ispred glavnog ulaza u crkvu, studenti su održali čas čitanja svoje literature.

Incidenata nije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bilo, a studenti su najavili nova okupljanja kako bi demonstrirali svoje protivljenje nameri Srpske pravoslavne crkve.
Albanski studenti su u subotu na metalnim vratima crkve okačili natpis "Ovaj objekat je okupirao imovinu Univerziteta, izgrađen je u vreme šovinističkog režima Miloševića". Policija je uklonila natpis.
Prethodno je privela nekolicinu studenata, ali je ih je ubrzo i pustila.
Nepoznata lica provalila su u petak 9. septembra u nedovršeni srpski pravoslavni Hram Hrista Spasa u centru Prištine i podmetnula vatru.
Monasi, monahinje, sveštenici i vernici započeli su akciju čišćenja unutrašnjosti, kao i košenje trave i korova oko neograđene porte crkve.
Vladika raško-prizrenski Teodosije poručio je tada svima koji su čišćenje posmatrali sa čuđenjem da će hram biti stavljen u bogoslužbenu funkciju.
Nastavak čišćenja zabranila je lokalna inspekcija a reagovali su i albanski studenti Prirodno-matematičkog fakulteta u Prištini, koji su irazilu čuđenje "što crkva još nije srušena".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mirni protest studenata isred crkve Hrista Spasa u Prištini

Izvor: N1 televizija, 19.Sep.2016

Tridesetak studenata Univerziteta u Prištini, sa profesorom Fakulteta umetnosti Bekimom Ljumijem, održali su danas mirni performans ispred Hrama Hrista Spasa u centru Prištine u vidu jednog nastavnog časa od 45 minuta...Studenti i profesor Ljumi su izjavili novinarima da zemljište na kome je izgrađena...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.