Advokati moraju da završe i akademiju?

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 17.Feb.2011, 07:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Advokati moraju da završe i akademiju?

BEOGRAD - Vlada Srbije predložila je republičkom parlamentu da po hitnom postupku usvoji Predlog zakona o advokaturi, koji predviđa niz novina u toj oblasti, među kojima je i da će advokati ubuduće morati da prođu dodatno obrazovanje kako bi mogli da obavljaju tu delatnost.

Predlog zakona o advokaturi, koji je vlada u skupštinsku proceduru uputila pre nekoliko dana, predviđa da će avokati, pored završenog Pravnog fakulteta, morati da pohađaju i Advokatsku akademiju, a pored >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << položenog pravosudnog ispita, moraće da polože i advokatski ispit.

Advokatski ispit predstavlja uslov za upis u imenik advokata, za šta je nadležna advokatska komora u mestu u kojem kandidat namerava da ima advokatsku kancelariju.

Taj ispit se sastoji od provere poznavanja domaćih i međunarodnih propisa i pravnih akata koji se odnose na advokaturu i kodeksa profesionalne etike advokata.

Posebnu novinu u predloženom zakonu predstavljaju uslovi za upis advokata stranog državljanina, koji se može upisati u imenik advokata u Srbiji ako se bavi advokaturom u matičnoj državi i ako, u zavisnosti od vrste upisa, ispunjava druge propisane uslove.

"Napušta se prinicip uzajamnosti i precizno zakonom propisuju uslovi za obavljanje advokature stranih advokata, što predstavlja jedan od osnovnih zahteva Svetske trgovinske organizacije u procesu pristupanja Srbije ovoj organizaciji, u delu koji se odnosi na liberalizaciju usluga", piše u predloženom aktu.

Predloženi zakon predviđa da Advokatska komora Srbije osniva Advokatsku akademiju, kao posebno telo zaduženo za stalnu stručnu obuku advokata, advokatskih pripravnika, diplomiranih pravnika i lica zaposlenih u advokatskim kancelarijama i društvima.

Novinu predstavlja zakonska obaveza advokata da se profesionalno usavrašava u skladu sa programom stručnog usavršavanja, koji donosi Advokatska komora Srbije, kao i uvođenje obaveznog osiguranja za sve advokate.

Predloženim zakonom, koji, između ostalog, predviđa i zabranu reklamiranja advokata, advokatura se definiše kao nezavisna i samostalna delatnost pružanja pravne pomoći fizičkim i pravnim licima.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.