Aćif-efendija ponovo deli Bošnjake

Izvor: Politika, 28.Jan.2014, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aćif-efendija ponovo deli Bošnjake

Esad Džudžević traži plac za memorijalni centar posvećen Aćifu Hadžiahmetoviću, muftija Zukorlić tvrdi da je parcela vakuf, te da bez Islamske zajednice niko tu ne može da gradi. Rasim Ljajić: Aćif je bio saradnik okupatora

Novi Pazar – Hoće li ratni komandant Novog Pazara Aćif Hadžiahmetović Bljuta, poznatiji kao Aćif-efendija, ponovo biti povod za verbalne okršaje bošnjačkih lidera u Novom Pazaru. Spomen-tabla na mestu gde je bila kuća Hadžiahmetovića, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << postavljena pre godinu i po u centru grada, u prisustvu ministra Sulejmana Ugljanina još stoji i pored čvrstih obećanja prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića da mora da se ukloni.

Bošnjačko nacionalno veće sa Esadom Džudževićem na čelu nedavno je odabralo najbolje idejno rešenje za izgradnju memorijalnog centra na Hadžetu, novopazarskom naselju gde su partizanske vlasti po oslobođenju ovog grada u januaru 1945. streljale Aćif-efendiju i njegove saradnike, i još, prema nekim procenama, oko 1.500 Novopazaraca među kojima je sigurno bilo i nevinih.

Za najbolje rešenje odabran je rad arhitekte Faruka Hadžića iz Sarajeva, jer je „najviše zadovoljio formalne i estetske uslove konkursa“.– Ovim idejnim rešenjem se ne pokušava pravljenje trzavica i revidiranje istorije, već je njegov cilj da Bošnjaci na civilizovan način odaju počast ljudima koji su stradali na tom mestu – kazao je član komisije BNV-a Mustafa Baltić, inače predsednik Skupštine opštine Sjenica.

Predsednik BNV Džudžević uputio je dopis gradonačelniku Novog Pazara Mehu Mahmutoviću, sa zahtevom da gradska uprava obezbedi „pravne i tehničke uslove“, tj. prostor na Hadžetu, navodeći brojeve katastarskih parcela, gde bi memorijalni centar trebalo da se gradi.

Član Izvršnog odbora ovog veća Redžep Škrijelj kaže da bi memorijalni centar brzo mogao da se sagradi „u atmosferi opšteg konsenzusa“, pošto tražena parcela pripada gradu, a ako baš bude moralo, onda ne beži od mogućnosti da BNV kupi plac za ovaj projekat. – Radovi bi mogli da počnu odmah, čim se dobiju potrebne dozvole i reše pravna pitanja – kazao je Škrijelj, koji je i profesor na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru.

Međutim, parcelu gde bi BNV da sagradi memorijalni centar, još neko smatra svojom, kao i ideju o spomen-obeležju Aćifu Hadžiahmetoviću.

Pristalice sandžačkog muftije Muamera Zukorlića su pre četiri godine pokušale da spreče gradsku upravu da na delu te parcele sagradi dečje obdanište, tvrdeći da je parcela deo vakufske imovine koja pripada Islamskoj zajednici. Gradska uprava je na uvid javnosti tada ponudila dokaze da je od Islamske zajednice ta parcela otkupljena osamdesetih godina i plaćena. Nastavak gradnje vrtića tada je obezbedila žandarmerija. – Može i treba da se gradi memorijalni centar, samo ne znam gde će da ga grade. Ako misle na onoj parceli, koju smo mi životima branili od žandarmerije, neka znaju, to je vakufsko, a na vakufskoj zemlji ne može niko da gradi bez nas – poručio je Zukorlić, podsećajući da je on pre par godina najavio gradnju takvog objekta, pa je optuživan da je remetilački faktor.

Iz gradske uprave i kabineta gradonačelnika Meha Mahmutovića (SDP) za sada nema odgovora na zahteve Džudževićevog BNV-a.

Gostujući na RTS-u predsednik SDP-a Rasim Ljajić je tu ideju nazvao besmislenom.– Prvo, čovek (Aćif Hadžiahmetović) bio je saradnik okupatora. On je hteo da albanizuje Novi Pazar, govorio je ljudima da oni nisu Bošnjaci nego Albanci, u škole je uveo albanski jezik. I sad se pojavljuju Bošnjaci, koji ga veličaju kao bošnjačkog nacionalnog heroja. To je besmisleno – kazao je Ljajić. Po njemu, ideja o gradnji memorijalnog centra je, čak i da ne stoje ovi razlozi, besmislena, jer u Novom Pazaru 50 odsto stanovnika je nezaposleno i ovaj grad ima velike probleme sa vodosnabdevanjem i neizgrađenom infrastrukturom, „a neko hoće da kopa po prošlosti od pre 70 godina i da gradi neki memorijalni centar“.

BNV je u Višem sudu u Novom Pazaru pokrenuo proces za rehabilitaciju Aćifa Hadžiahmetovića. Nekoliko nevladinih organizacija se protivi rehabilitaciji i nudi dokaze da je Aćif-efendija bio zločinac i fašista i da je od njegove ruke ili po njegovom naređenju stradalo nekoliko hiljada Srba iz novopazarskog kraja, ali i veliki broj Bošnjaka koji nisu bili njegovi istomišljenici.

Na drugoj strani, jedan broj bošnjačkih političara i ideologa Aćifa smatra zaslužnim za odbranu Novog Pazara i Bošnjaka od četnika. Muftija Zukorlić ga je nazvao herojem.

Slavka Bakračević

objavljeno: 29.01.2014

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.