Abas osudio Netanjahuovu izjavu o holokaustu

Izvor: Akter, 28.Okt.2015, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Abas osudio Netanjahuovu izjavu o holokaustu

Palestinski predsednik Mahmud Abas kritikovao je izraelskog premijera Banjamina Netanjahua zbog njegovog nedavnog komentara da je palestinski verski vođa u vreme Drugog svetskog rata ubedio Adolfa Hitlera da istrebi Jevreje

Obraćajući se Savetu za ljudska prava UN u Ženevi, Abas je tražio međunarodnu zaštitu Palestinaca, tvrdeći da je stanje ljudskih prava na palestinskoj teritoriji najteže od 1948. godine, kada je Izrael proglao nezavisnost.

Abas je osudio Netanjahuovu >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << izjavu od prethodne sedmice, kada je rekao da je veliki muftija Jerusalima Hadž Amin al Huseini nagovorio Hitlera na holokaust, što je naišlo na oštre kritike.

On je te tvrdnje nazvao "lažnim, neistinitim i neosnovanim" i ocenio da koriste u političke svrhe i da se njima manipuliše osećanjima Jevreja u vezi s "najgroznijim zločinom poznatim u modernoj istoriji koji su počinili nacisti".

U Izraelu i na Zapadnoj obali u poslednjih mesec dana u talasu nasilja ubijeno je 11 Izraelaca i 55 Palestinaca.

Nasilje je podstaknuto glasinama da Izrael planira da preuzme deo Starog grada Jerusalima gde se nalazi najsvetije mesto judaizma, a tu se nalazi i džamija El Aksa, treće najsvetije mesto islama i glavni nacionalni simbol Palestinaca.

Abas je pozvao Savet bezbednosti UN da uspostavi "specijalan režim međunarodne zaštite" palestinskog naroda. "Želimo vašu zaštitu. Želimo zaštitu sveta", kazao je Abas.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Abas osudio Netanjahuovu izjavu o vezi holokausta i muftije Al Hoseinija

Izvor: Blic, 28.Okt.2015

Palestinski predsednik Mahmud Abas kritikovao je izraelskog premijera Banjamina Netanjahua zbog njegovog nedavnog komentara da je muftija jerusalimski kao palestinski verski vođa u vreme Drugog svetskog rata ubedio Adolfa Hitlera da istrebi Jevreje...Obraćajući se Savetu za ljudska prava UN u Ženevi,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.