70.000 nezaposlenih na kasi Biroa

Izvor: BKTV News, 14.Dec.2012, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

70.000 nezaposlenih na kasi Biroa

Svakog meseca skoro 70.000 nezaposlenih dobija ”platu” na birou jer su u međuvremenu ostali bez posla, a da za to nisu sami krivi. U Nacionalnoj službi za zapošljavanje kažu da je u 2010. na novčane naknade radnicima čija su preduzeća bankrotirala, pala u stečaj ili pred likvidacijom, potrošeno 16,6 milijardi dinara, a da je budžetom za sledeću godinu predviđen rashod od 18,9 milijardi.
”Na ovu pomoć imaju pravo svi nezaposleni u slučaju prestanka radnog odnosa, bilo da >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << je reč o radu na određeno vreme ili u slučaju privremenih i povremenih poslova, probnog rada, kao i u slučajevima otkaza zbog tehnološkog viška, otvaranja stečaja, pokretanja likvidacionog postupka”, objašnjava Boško Latković iz NSZ i dodaje da u ukupnom broju onih koji su na evidencije ove službe, novac podiže manje od 10 odsto.
”Samo u poslednjoj isplati je potrošeno 1,49 milijardi dinara i ovaj novac je podeljen na 69.882 adrese”, objašnjava Latković i nabraja da je među korisnicima novčanih naknada najviše bilo onih koji su proglašeni za tehnološki višak.
Takvih je 31.329. Naknade je dobilo i 4.266 radnika iz preduzeća koja su u međuvremenu pala pod stečaj, ali i 800 onih čije su firme likvidirane.
8.032 građana je završilo na birou jer su njihovi poslodavci zatvorili firme i zato svi oni primaju novac sa biroa.
Naknade uzima i 25.455 radnika kojima je prestao radni odnos jer im je istekao ugovor na određeno vreme ili su im prestale funkcije izabranih i imenovanih lica.
U Nacionalnoj službi za zapošljavanje kažu da ni među ovih deset odsto nezaposlenih koji podižu mesečne naknade, nisu svi u istoj poziciji, niti su im čekovi iste debljine.
Trenutno su najveći iznosi koje mogu da dobiju ovi nezaposleni 28.590 dinara, ali takvih je veoma malo. Najniži su 14.294 dinara i oni su ujedno i najzastupljeniji.
”Plata” na birou je takođe ograničenog roka. Nezaposleni mogu da je podižu najmanje tri meseca, a najviše dve godine. Najkraće se isplaćuju onima čiji je staž manji od pet godina, dok nezaposleni koji su radili duže od 25 godina, ovu naknadu mogu da primaju godinu dana. Pomoć sa biroa najduže mogu da primaju oni koji su na korak od penzije, odnosno oni kojima nedostaju dve godine da se penzionišu.
U ovom trenutku, takvih ”dugoročnih” korisnika je 15.768. Istovremeno, na spisku NSZ je i 15.650 korisnika koji novac dobijaju tri meseca.
Izvor: novosti.rs
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.