Izvor: Blic, 20.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

6,5 godina kraći život u Srbiji

Dete rođeno u Srbiji ili Crnoj Gori tokom 2005. godine verovatno će, s obzirom na okolnosti u kojima odrasta, živeti oko 72,3 godine. Prema tabelama Svetske zdravstvene statistike za 2007. godinu, pokazalo se i da će naši potomci čak 88 odsto života provesti u zdravlju.

Svetska zdravstvena organizacija na svom sajtu navodi da su satističke procene o očekivanom životnom veku ljudi u svetu bazirane na dostupnim podacima iz 2005. godine. Kada se u obzir uzmu bolesti i moguće nesreće, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << statistički životni vek bi se u Srbiji i Crnoj Gori smanjio na prosečnih 63,8 godina. Taj „gubitak" od osam i po godina je znatno veći od proseka u Evropskoj uniji, čijim je žiteljima očekivani životni vek u proseku 78,9 godina, odnosno 71,6 uz bolesti i nesreće.

Doktor Dragan Miljuš, načelnik centra za prevenciju i kontrolu nezaraznih bolesti Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut", kaže da je životni vek stanovništva u razvijenim zemljama duži pre svega zbog kvaliteta života, standarda i bolje zdravstvene zaštite.

- U razvijenim zapadnoevropskim zemljama izdvajanje za zdravstvo je veće, a samim tim i zdravstvena zaštita stanovništva je mnogo bolja. Životni vek je produžen zahvaljujući boljoj borbi protiv bolesti, savremenim lekovima i dostupnosti tih lekova. Kod nas se čak životni vek 2005. godine smanjio za nekih devet meseci u odnosu na 2000. godinu. Beležimo regresiju u poslednjih nekoliko godina, jer nas stižu posledice ratova, bombardovanja, decenijskog kontinuiranog stresa - objašnjava dr Miljuš.

Posmatrano prema ostalim novostvorenim državama na tlu bivše Jugoslavije, Srbija je po dužini statistički očekivanog životnog veka jedino ispred Makedonije, u kojoj je prosek 72 godine, odnosno 63,4 godina (uz bolesti i nesreće). U BiH, prema podacima SZO, očekivani životni vek je u proseku 72,8, odnosno 64,3 godine (uz bolesti i nesreće), u Hrvatskoj 74,8 i 66,6 godina, a u Sloveniji 76,6 odnosno 69,5 godina.

U Evropi bi najduže, statistički gledano, živeli žitelji Monaka (81,2 godine), a najkraće Turkmenistana (62,7), Kazahstana (63,6) i Tadžikistana (63,7). Nacije kojima bolesti i nevolje najviše - čak devet godina - skraćuju očekivani životni vek su Jermeni i Albanci. Prvima je očekivani životni vek u proseku 70 godina (61 uz bolesti), a drugima 70,4, odnosno 61,4.

Svetski rekord za muškarce, po očekivanoj dužini života od 80 godina, pripada muškim žiteljima San Marina, a za žene Japankama, s očekivanim vekom od 86 godina, koje već tradicionalno zauzimaju vodeću poziciju u svetu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.