Izvor: B92, 29.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

274 zahteva za rehabilitaciju

Beograd -- U Okružni sud u Beogradu do sada je stiglo 274 zahteva za rehabilitaciju građana posle Drugog svetskog rata.

Novoosnovano odeljenje suda koje odlučuje o tim zahtevima ima sedam veća, izjavio je predsednik Okružnog suda Siniša Važić. On je rekao da je održano deset ročišta i da je doneto pet odluka o rehabilitaciji, od kojih je četiri pozitivno rešeno.

Važić je naveo da su, između ostalih, podneti zahtevi za rehabilitaciju industrijalaca Vlade >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Slavka Teokarevića, glumice Žanke Stokić, predratnih političara Slobodana Jovanovića i Konstantina Fotića.

Sudska veća koja odlučuju o zahtevu za rehabilitaciju imaju tri člana, među kojima su sudija za krivičnu materiju, sudija za građansku materiju i sudija za upravnu materiju.

Predsednica Građanskog odeljenja Okružnog suda Olga Sokić objasnila je da sud po službenoj dužnosti mora da pribavlja dokaze, i to uglavnom od Bezbednosno-informativne agencije i Arhiva Srbije.

"BIA uredno dostavlja tražena dokumenta, ali postoji veliki problem sa Arhivom Srbije, koji nam ne dostavlja dokumentaciju", naglasila je sudija Olga Sokić.

Protiv odluke suda moguća je žalba samo ako sud odbije zahtev za rehabilitaciju.

Potrebni dokazi

Sudski postupak za rehabilitaciju osoba stradalih iz političkih i ideoloških razloga ima niz specifičnosti, koje traže dodatno vreme, rad i pažnju, tako da ne mogu brže da se završavaju, ocenile su sudije Okružnog suda pred kojima se ovi postupci vode.

Sudija Branislav Bosiljković rekao je da iz tih odluka proističu i posledice imovinske prirode, koje će se regulisati posebnim zakonom, kao što su pravo na naknadu štete i pravo na povraćaj konfiskovane imovine.

Bisiljković je, govoreći o pribavljaju dokaza kako bi se ocenilo da li je neka osoba zaista žrtva iz političkih i ideoloških razloga, naglasio da se uz zahtev za rehabilitaciju veoma retko prilažu isprave, dokazi, pa čak ni presude čiji se poništaj traži.

To znači da se ispave, odnosno dokazi moraju pribaviti po službenoj dužnosti, što usporava rad suda, rekao je Bosiljković.

Zakon o rehabilitaciji donet je u aprilu ove godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.