138 godina postojanja Crvenog krsta Srbije

Izvor: BKTV News, 06.Feb.2014, 16:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

138 godina postojanja Crvenog krsta Srbije

Crveni krst Srbije obeležio je 138 godina postojanja i rada, a direktor te organizacije Dragan Radovanović rekao je da će Crveni krst nastaviti sa dosadašnjim aktivnostima i pomagati ljudima u nesreći, ali da će se raditi i na povećanju broja volontera.
Radovanović je podsetio da je Crveni krst Srbije nastao među 15 prvih u svetu i da je inicijativa potekla od Vladana Đorđevića, a prvi predsednik te organizacije bio je mitropolit Mihajlo Jovanović.
On je naglasio >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << da su se tokom 138 godina postojanja na ovim prostorima dešavale brojne nevolje, ratovi, epidemije, glad, siromaštvo, izbeglice, prirodne katastrofe požari, poplave, zemljotresi, oštre zime i suše i da je Crveni krst odgovorio svim izazovima.
Jedna od poslednjih aktivnosti te organizacije bilo je dostavljanje pomoći ljudima blokiranim u vozilima na zavejanim putevima u Vojvodini, a u tim aktivnostima, Crveni krst Srbije učestvovao je zajedno sa Sektorom MUP-a za vanredne situacije, Žandarmerijom, saobraćajnom policijom, Vojskom Srbije.
Radovanović je ukazao na značaj volonterizma u svim tim intervencijama i naglasio da će u narednom periodu raditi na širenju volonterske mreže koja trenutno broji 60.000, uglavnom mladih ljudi.
“Imamo obavezu da održimo program Narodnih kuhinja, a trenutno imamo oko 36.000 korisnika u 75 sredina u Srbiji. Preko Crvenog krsta biće distribuirano više od 40.000 humanitarnih paketa za socijalno najugroženije porodice u 105 sredina u Srbiji”, rekao je Radovanović.
Direktor Agencije za Bezbednost saobraćaja Stojadin Jovanović uručio je plaketu direktoru Crvenog krsta za izuzetnu saradnju i naglasio da je ta organizacija pravi predstavnik jedne humanitarne organizacije i stub u pružanju humanitarne pomoći građanima u nevolji.
Zamenik šefa Regionalnog centra Međunatriodnog Crvenog krsta Jelena Stijačić ukazala je na predanost u radu Crvenog krsta Srbije i rezultate koje postižu u programmima, a posebno onih koji se odnose na delovanje u slučaju nesreća, prve pomoći, dobrovoljnog davalaštva krvi, zdravstva i socijalne zaštite.
U sastavu Crvenog krsta Srbije nalaze se dve pokrajinske organizacije i 183 organizacije Crvenog krsta u gradovima i opštinama, podseća se iz te organizacije.
Izvor: tanjug.rs
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.