Izvor: B92, 22.Avg.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

130 godina Vojnog muzeja

Beograd -- Izložbu povodom 130 godina rada Vojnog muzeja, otvorio je ministar odbrane Dragan Šutanovac.

Izložba se organizuje u znak sećanja na 1878. godinu, kada ja knez Milan Obrenović ukazom osnovao tu instituciju.

"Želim da izrazim zadovoljstvo svim arhivskim eksponatima koje ima naš Vojni muzej i, takođe, želim da izrazim nadu da više nećemo imati nove ratove koje ćemo obeležavati u ovom muzeju i da ćemo u budućem vremenu obeležavati ratove koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su naša prošlost. I ovim proglašavam, zaista, svečano izložbu otvorenom", kazao je Šutanovac.

Izložbom "130 godina srpsko-turskih ratova 1876-1878", Vojni muzej obeležava tri značajna jubileja: završetak dvogodišnjeg ratovanja za oslobođenje, zatim sticanje državne nezavisnosti i osnivanje samog muzeja.

Na izložbi je predstavljeno 200 eksponata iz muzejskih fondova.

Tu su oružja i lični predmeti koji su pripadali vojskovođama i vojnicima, odlikovanja, zastave ali i različite proklamacije, proglasi i umetnička dela iz tog perioda.

"Pripremajući ovu izložbu, trudila sam se da prilagodim prostoru broj eksponata. Mi izložbu ne merimo brojem izložbenog materijala, već kvalitetom muzejskih predmeta. Zbog toga smo napravili izbor različitog materijala. Sve što je pripadalo jednom vojniku ratniku koji se borio za slobodu svoje zemlje, izloženo je na ovoj izložbi", kaže Anđelija Radović, viši kustos Vojnog muzeja.

Vojni muzej osnovan je ukazom kneza Milana Obrenovića i jedan je od najstarijih muzeja u zemlji.

Prva postavka otvorena 1904, stradala je u Prvom svetskom ratu, a mnogi eksponati bili su zaplenjeni.

Istu sudbina dočekala je i drugu postavku, četiri decenije kasnije.

Tek posle Drugog svetskog rata ponovo je počelo je prikupljanje predmeta koji danas čine bogat muzejski fond.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.