Izvor: B92, 17.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

13 odsto romske dece završi školu

Beograd -- U Srbiji samo 13 odsto romske dece završi osnovnu školu, a čak 90 odsto preko 15 godina je nepismeno, pokazuje studija.

Istraživanje Unicefa o stanju romske dece je urađeno kako bi se stvorila kompletna slika o položaju Roma u društvu i pronašli odgovarajući načini pomoći. Svakodnevno na ulicama gradova romska deca prose ili kopaju po kontejnerima. Studija pokazuje da se Romi sa pet godina nalaze na raskrsnici, kada biraju da li će ići u školu ili će raditi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na ulici. 80 odsto njih ostaje na ulici.

S druge strane, ima i romskih tinejdžera koji su se udružili kako bi podstakli one koji su na ulici da pređu u školske klupe.

"Mi pravimo romsku hip-hop muziku jer želimo da pokažemo da možemo da radimo i nešto drugo i da Romi nisu samo đubretari", kaže Razim Ajrulovi.

Najčešći razlozi zbog kojih romska deca napuštaju školu su rana udaja ili ženidba, loša materijalna situacija i to što ih druga deca ne prihvataju.

"Naš cilj je da im pomognemo da prevaziđu probleme diskriminacije i siromaštva. Jedna zemlja koja se bori protiv siromaštva upravo treba da siromašnima pomogne da se obrazuju jer je veoma bitno uključiti ih u društvenu zajednicu što ranije", objašnjava En-Liz Svenson iz Unicefa.

Prema istraživanju, ona romska deca koja su išla u predškolsko, imaju bolji uspeh u školi. Trenutno kod nas samo četiri odsto romske dece ide u predškolsko, a plan je da se svake godine broj predškolaca poveća za oko pet odsto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.