Izvor: B92, 11.Jul.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

120 godina Narodne banke Srbije

Beograd -- Povodom 120 godina od osnivanja Privilegovane narodne banke Kraljevine Srbije, u prostorijama NBS otvoren je Numizmatički muzej.

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić rekao je da "pored izložbenog, postavka ima i edukativan karakter". U postavci se nalazi prvi kovani novac Kneževine Srbije iz 1868. godine, zatim prigodne kovanice izdavane povodom različitih jubileja i praznika, kao i papirna novčanica iz perioda hiperinflacije od 500 milijardi dinara. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Izložba će za posetioce biti otvorena od srede.

Svečanosti povodom 120. godišnjice NBS prisustvovalo je oko 20 predstavnika centralnih banaka iz sveta, kao i predsednik Međunarodne finansijske korporacije Peter Vojke, kao i bivši guverneri NBS Mlađan Dinkić i Kori Udovički, predsednik Centralne banke Crne Gore Ljubiša Krgović i mnogobrojni direktori srpskih poslovnih banaka.

Narodna banka Kraljevine Srbije je konstituisana 16. marta 1884. godine, kao akcionarsko društvo, isključivo od domaćeg kapitala.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.