Izvor: B92, 06.Okt.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

10 miliona za fakultete bez struje

Beograd -- Mlađan Dinkić je rekao da će vlada uplatiti 10 miliona dinara kako u zgradi PMF-a bila uključena električna energija.

Ministar finansija je kazao da će na te fakultete istovremeno biti poslata i budžetska inspekcija koja će proveriti kako su fakulteti ostali bez sredstava za plaćanje komunalnih usluga.

A pored akademaca sa Studentskog trga, struju nemaju ni srednjoškolci u Mašinsko-tehničkoj školi "Zmaj" u Zemunu. Škola se nalazi u okviru fabrike >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Zmaj", koja je trenutno u procesu privatizacije, i koja Elektrodistribuciji duguje oko 22 miliona dinara.

Pomoćnik direktora Mašinsko-tehničke škole, Žarko Otašević, kaže da je pre mesec dana škola odvojena od fabrike, ali da to još nije formalizovano. Zbog isključenja struje, časovi se održavaju redovno u prvoj smeni, dok druga smena traje dok ima dnevnog svetla: "Uredno su plaćeni svi računi što se tiče škole, ali struje još uvek nema."

Dobrila Todorović, iz Elekrodistribucije Beograd, kaže da pošto đaci ispaštaju zbog dugova fabrike, Elekrodistribucija je dala uputstva školi na koji način može da postane posebna ugovorna strana, međutim, škola na to nije reagovala."Mi smo još u maju mesecu ove godine školu obavestili o načinu i postupku kako može da se pribave tehnočki i energetski uslovi da bi oni sami postali ugovorni potrošač odnosno, kupac električne energije kod EDB-a. Po mojim saznanjima do realizacije te naše saglasnosti nije došlo, ne znam koji su razlozi, niti o njima mogu da govorim.

Otašević međutim kaže da škola nije mogla da posluša uputstva EDB-a, jer da bi se školsko brojilo odvojilo od fabričkog, potrebno je preko 60 hiljada evra. Radmila Hrustanović, zamenik gradonačelnika obećala je da će Grad finansirati odvajanje brojila, i u školi očekuju da će uskoro ipak dobiti struju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.