Žestok udarac za Trampa; Sud odlučio: Nema imunitet

Izvor: B92, 06.Feb.2024, 17:19

Žestok udarac za Trampa; Sud odlučio: Nema imunitet

Bivši američki predsednik Donald Tramp nema predsednički imunitet i može da bude gonjen zbog optužbi za pokušaj poništavanja izbora 2020. godine.

Ovo je saopštio američki sud.

Tramp je u više navrata tvrdio da ima imunitet i da ne može da bude krivično gonjen.

"Bilo kakav imunitet izvršne vlasti koji ga je možda štitio dok je bio predsednik više ga ne štiti od ovog krivičnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gonjenja“, jednoglasno je presudilo tročlano sudsko veće.

To je drugi put u isto toliko meseci da su sudije odbacile Trampov argument da je imun na krivično gonjenje za radnje koje je preduzeo tokom svog mandata i tokom napada na Kapitol SAD 6. januara 2021.

Tramp je u značajnom pravnom slučaju tvrdio da je imun na krivične optužbe za dela za koja je rekao da spadaju u njegove dužnosti predsednika. Ali presuda od utorka u Vašingtonu odbacila je tu tvrdnju. To je nazadovanje za Trampa koji je godinama pozivao predsednički imunitet dok se borio sa više slučajeva, piše BBC.

Očekuje se da će bivši predsednik uložiti žalbu na presudu, što znači da bi slučaj na kraju mogao da ode pred Vrhovni sud gde konzervativci imaju većinu od 6-3.

Specijalni savetnik SAD Džek Smit optužio je Trampa (77) za zaveru da se poništi pobeda Džoa Bajdena na izborima 2020. i za prevaru da bi ostao na funkciji.

Suđenje u tom slučaju prvobitno je bilo zakazano za 4. mart, ali je odloženo do donošenja odluke o zahtevu za imunitet.

To bi moglo da bude odloženo nedeljama, ako ne i mesecima, ako slučaj završi pred Vrhovnim sudom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

UDARAC ZA TRAMPA Američki sud odlučio da nema predsednički imunitet, može da bude gonjen zbog zavere za izbore 2020.

Izvor: Blic, 06.Feb.2024

Donald Tramp nema predsednički imunitet i može biti krivično gonjen po optužbama za zaveru za poništavanje izbora 2020. godine, odlučio je američki sud.

Nastavak na Blic...

Američki sud: Tramp nema imunitet, može da odgovara za pokušaj poništavanja izbora 2020.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Feb.2024

Donald Tramp nema predsednički imunitet i može biti tužen po optužbama za zaveru da je hteo da pokuša da poništi rezultate izbora 2020. godine, saopštio je danas američki sud.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.