U Bostonu obeležen jubilej SPC, čestitao i Tramp

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Nov.2019, 20:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Bostonu obeležen jubilej SPC, čestitao i Tramp

Eparhija istočnoamerička proslavila je osam vekova autokefalnosti srpske pravoslavne crkve u sabornom Hramu Svetog Save u Bostonu u petak i subotu, a ovaj značajan jubilej episkopu Irineju i vernicima čestitao je i predsednik SAD Donald Tramp.

Kako se navodi u saopštenju Srpske pravoslavne crkve, proslava je počela u petak večernjim bogosluženjem koje je predvodio arhimandrit Maksimos Konstas sa bogoslovskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << fakulteta "Časnog krsta" u Bostonu, dok je episkop istočnoamerički Irinej stajao u tronu i blagosiljao.

Proslavi je prisustvovao i episkop zapadnoamerički Maksim, koji je u obraćanju vernicima istakao da ovaj višestruki jubilej "na novi način i iznova povezuje sa Gospodom".

"Želim da mu se zahvalim na pozivu da budem učesnik ovog veličanstvenog sabranja i da istaknem pred svima vama tu potrebu da jedni druge volimo, da podstičemo i hrabrimo, da bi smo bili dostoji naslednici Svetog Mardarija i svih onih svetih onih koji su sledbenici Hristovi", rekao je episkop Maksim.

Vladika Irinej zahvalio je svima koji su se odazvali pozivu da se na tlu Eparhije istočnoameričke proslavi 800 godina autokefalnosti SPC.

Nakon liturgije, upriličena je svečana trpeza za sve vernike, a održana je i Svečana akademija koja je počela intoniranjem originalne verzije srpske himne i zdravicom srpskom narodu.

Nakon toga nastupili su folklorni ansambl "Gračanica" iz Bostona, trio "Pokret" iz Beograda, pevačko društva "Lira", a nastupila je i glumica Katarina Radivojević.

Proslavi osam vekova autokefalnosti SPC u organizaciji Eparhije istočnoameričke prisustvovali su i ambasador Srbije Đerđ Matković, predstavnik Republike Srpske Obrad Kesić, veliki broj predstavnika diplomatskog kora i sestrinskih pravoslavnih crkava sa područja Amerike, kaže se u saopštenju SPC.
Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

KAD SRBI U AMERICI SLAVE JUBILEJ CRKVE Himna, bogata trpeza i zdravica srpskom narodu usred Bostona, ČESTITKE I OD TRAMPA (FOTO)

Izvor: Blic, 04.Nov.2019, 14:10

U katedralnom Hramu Svetog Save u Bostonu u petak i subotu, 1. i 2. novembra velikim Liturgijskim sabranjem Eparhija istočnoamerička proslavila je 8 vekova autokefalnosti SPC.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.