Trampov zid usijao telefone, konstruktivno sa Meksikom

Izvor: B92, 27.Jan.2017, 22:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Trampov zid" usijao telefone, "konstruktivno" sa Meksikom

Američki predsednik Donald Tramp i meksički predsednik Enrike Penja Nijeto razgovarali su sat vremena telefonom, potvrdili su zvaničnici te dve zemlje.

Predsednik SAD Donald Tramp kaže da je imao "prijateljski razgovor" sa meksičkim predsednikom.

Na konferenciji za novinare sa britanskom premijerkom Terezom Mej, Tramp je potvrdio da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je imao jednočasovni razgovor sa Nijetom.

Razgovor je obavljen dan nakon što je meksički lider otkazao posetu Vašingtonu, posle Trampovog nastavka gradnje graničnog zida, preneo je AP.

Tramp je ponovio da je američko-meksička granica "porozna", da preko nje droga stiže u SAD i najavio ponovno razmatranje trgovinskih sporazuma sa Meksikom.

U četvrtak je došlo do zaoštravanja retorike između zvaničnika dve zemlje kada je Nijeto otkazao najavljenu posetu Vašingtonu sledeće nedelje, nakon što je Tramp potpisao nalog za otpočinjanje izgradnje zida na američko-meksičkoj granici, kao što je ranije obećao.

Predsednik Meksika Enrike Penja Nijeto i predsednik SAD Donald Tramp složili su se da ne daju izjave za javnost o Trampovom planu podizanja graničnog zida, već da će se potruditi da reše nesuglasice u razgovorima, saopštila je meksička vlada, a prenosi AFP.

Dvojica lidera imali su "konstruktivan i produktivan" jednočasovni telefonski razgovor o bilateralnim odnosima, navodi se u saopštenju kabineta meksičkog predsednika.

Predsednici su se složili da će rešiti nesuglasice oko troškova izgradnje zida "kao deo sveobuhvatne diskusije o svim aspektima bilateralnih odnosa", kao i da za sada ne govore javno o ovom spornom pitanju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.