Tramp vojne trupe iz Nemačke seli u Poljsku?

Izvor: B92, 17.Jun.2020, 23:29

Tramp vojne trupe iz Nemačke seli u Poljsku?

Vašington -- Američki predsednik Donald Tramp razgovaraće sledeće nedelje u Vašingtonu s poljskim predsednikom Andžejem Dudom.

Tema sastanka biće odbrana, trgovina, energetika i bezbednost telekomunikacija, saopštila je danas Bela kuća.

Sastanak je zakazan za 24. jun kada se očekuje i da će Tramp saopštiti planove za smanjenje američkog vojnog prisustva u Nemačkoj.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Prema sadašnjem planu, očekuje se da će bar deo tih trupa iz Nemačke biti premešten u Poljsku.

Tramp je u ponedeljak objavio da će smanjiti broj vojnika u Nemačkoj na 25.000 sa sadašnih 34.500.

Američki predsednik je prošle godine rekao poljskom kolegi na sastanku u Ovalnom kabinetu da razmišlja da premestiti neke trupe iz Nemačke u Poljsku.

On se takođe žalio da Nemačka ne ispunjava svoje obaveze u oblasti odbrane u NATO-u, dok je pohvalio Poljsku da je odradila svoj deo.

Duda pokušava da privuče veći broj američkih vojnika, nagoveštavajući da će Poljska izdvojiti više od dve milijarde dolara za stalnu američku bazu u zemlji.

Nemačka je jedna od nekoliko članica NATO-a koje nisu uspele da postignu cilj koji su postavile zemlje članice 2014. godine, da bi do 2024. godine izdvajale najmanje dva odsto BDP za odbranu.

Na prošlogodišnjem decembarskom samitu NATO-a u Londonu, Tramp je priredio ručak za lidere zemalja članica NATO-a koje odvajaju dva odsto BDP-a za odbranu, među kojima je bio i predsednik Poljske.
Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Tramp sledeće nedelje sa poljskim predsednikom i o razmeštanju trupa

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Jun.2020, 00:02

Američki predsednik Donald Tramp razgovaraće sledeće nedelje u Vašingtonu s poljskim predsednikom Andžejem Dudom o odbrani, trgovini, energetici i bezbednosti telekomunikacija, saopštila je danas Bela kuća...Sastanak je zakazan za 24. juni kada se očekuje i da će Tramp saopštiti planove za...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.