Tramp ukida pravo na držžavljanstvo bebama imigranata?

Izvor: RTS, 30.Okt.2018, 20:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp ukida pravo na držžavljanstvo bebama imigranata?

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je za portal "Aksios" da želi da ukine pravo na državljanstvo bebama rođenim u SAD, čiji roditelji nisu američki državljani ili su ilegalni imigranti, prenosi agencija AP. Tramp ne može da ukine pravo na državljanstvo, izjavio je kongresmen Pol Rajan.
"Mi smo jedina zemlja na svetu gde neka osoba >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dođe i rodi bebu i ta beba je građanin SAD", rekao je Tramp.

Američki predsednik je dodao i da advokati Bele kuće razmatraju njegov predlog.
Uskraćivanje prava na američko državljanstvo bebama rođenim u SAD bi, kako ocenjuje AP, moglo da izazove sudsku bitku oko toga da li predsednik ima jednostranu moć da menja amandman Ustava zemlje.
Četrnaesti amandman američkog Ustava garantuje to pravo svoj deci rođenoj u SAD.
Američki kongresmen Pol Rajan izjavio je da državljanstvo SAD, stečeno rođenjem, nije moguće ukinuti predsedničkim izvršnim naređenjem.
Prema 14. amandmanu Ustava, svi ljudi koji su rođeni u SAD su američki državljani.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.