Tramp se sveti: Obnavlja tarife Brazilu i Argentini

Izvor: B92, 02.Dec.2019, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp se sveti: Obnavlja tarife Brazilu i Argentini

Vašington -- Predsednik SAD Donald Tramp poručio je da će smesta vratiti carine na američki uvoz čelika i aluminijuma iz Brazila i Argentine.

"Brazil i Argentina sprovode masivne devalvacije svojih valuta, što nije dobro za naše poljoprivrednike. Stoga, smesta stupaju na snagu tarife koje ću obnoviti na sav čelik i aluminijum koji se isporučuju iz tih zemalja u SAD", napisao je Tramp na Tviteru, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Rojters.

On je takođe pozvao Federalne rezerve (FED) da spreče države da stiču ekonomsku prednost devalviranjem svojih valuta.

"Federalne rezerve bi takođe trebalo da deluju tako da zemlje, kojih ima mnogo, više ne iskorišaćavaju naš jak dolar. FED-e, smanji kamate i popusti", pisao je Tramp na Tviteru.

Predsednik SAD je više puta apelovao na FED da snizi referentnu kamatu ispod nule, tvrdeći da negativne stope u Evropi i drugde pružaju državama u tim delovima sveta konkurentsku prednost. Međutim, kreatori monetarne politike FED-a, koji će narednu sednicu održati 10. i 11. decembra, nisu voljni da preduzmu nekonvencionalne mere s kojima su se oprobale druge centralne banke u svetu, navodi britanska agencija.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Bolsonaro se nada da Tramp 'neće kazniti' Brazil carinama

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 02.Dec.2019

Predsjednik Brazila Žair Bolsonaro izjavio je da je skoro siguran da će predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Tramp razumjeti "brazilske ekonomske brige", nakon što je američki predsjednik rekao da će Brazilu i Argentini ponovo uvesti carine na izvoz čelika i aluminujuma. On...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.