Tramp pozvao na brifing o bezbednosti granice

Izvor: B92, 02.Jan.2019, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp pozvao na "brifing o bezbednosti granice"

Predsednik SAD Donald Tramp pozvao je lidere demokrata i republikanaca u Kongresu na ono što u Beloj kući zovu "brifing o bezbednosti granice".

On je to učinio dok delimična blokada vlade ulazi u 12. dan.

Kako prenosi Glas Amerike, lider većine u Senatu Mič Mekonel trebalo bi da prisustvuje sastanku.

Nije jasno da li će i lider manjine u Senatu Čak Šumer ili njegova demokratska koleginica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i kandidatkinja za predsedavajuću Predstavničkog doma Nensi Pelosi biti tamo, niti da li će dve strane iskoristiti sastanak da pregovaraju o planovima za ponovno otvaranje vlade.

Demokrate će imati većinu u Predstavničkom domu kada novi Kongres bude otvoren u četvrtak, a Pelosi planira da održi glasanje za nekoliko zakona koji bi obezbedili finansije za većinu zatvorenih agencija do kraja septembra i za Sekretarijat za unutrašnju bezbednost do 8. februara.

Predloženi zakoni ne uključuju pet milijardi za finansiranje izgradnje zida na granici SAD i Meksika, koje zahteva Tramp, uslovljavajući potpisivanje bilo kog dokumenta za trošenje novca. Demokrate su ranije ponudile 1,3 milijarde dolara za finansiranje bezbednosti granice umesto toga.

Pres sekretarka Bele kuće Sara Hakabi Senders rekla je u saopštenju kasno sinoć da plan demokrata nema šanse za uspeh, da "ne uspeva da obezbedi granicu" i da "stavlja potrebe drugih zemalja iznad potreba građana SAD".

SAD su 22. decembra ušle u period delimične blokade rada saveznih organa zbog nesuglasica Kongresa i Bele kuće o budžetu i finansiranju zida na granici s Meksikom.

Oko 800.000 vladinih radnika prisiljeno je ili da ostane kod kuće, ili da nastavi da radi bez plate dok zatvaranje vlade ne bude rešeno.

Turisti u Vašingtonu naišli su na posledice nepostizanja dogovora kada su u sredu u muzeju Smitsonijan i Nacionalnom zoološkom vrtu zatekli obaveštenja da su zatvoreni do postizanja sporazuma.

Nacionalna galerija umetnosti biće zatvorena od četvrtka.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.