Tramp objavio veliko smanjenje američkih trupa u Nemačkoj

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Jun.2020, 08:14

Tramp objavio veliko smanjenje američkih trupa u Nemačkoj

Predsednik SAD Donald Tramp je objavio da je naredio veliko povlačenje američkih trupa iz Nemačke, saveznice u NATO, iako su to kritikovali članovi njegove sopstvene stranke smatrajući da je to "poklon Rusiji" i pretnja američkoj državnoj sigurnosti.

"Smanjujemo broj na 25.000 vojnika", rekao je Tramp u Beloj kući.

Sjedinjene Države sada imaju oko 34.500 vojnika u Nemačkoj što je znatno manje >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << nego tokom "Hladnog rata", kada je Nemačka bila u žarištu američkih i napora NATO da obeshrabre invaziju Sovjetskog Saveza. Poslednjih decenija Nemačka je bila domaćin ključnim američkim vojnim objektima i tranzitna tačka za trupe raspoređene na Bliskom Istoku.

Trump je okrivio Nemačku da ne plaća dovoljno za svoju odbranu, nazivajući tu dugogodišnju saveznicu u NATO "delinkventom" jer nije postigla cilj koji su postavile sve članice NATO-a 2014. godine da troše najmanje dva odsto bruto-nacionalnog proizvoda na odbranu do 2024. godine. Nemačka kaže da se nada da će dostići dva odsto tek 2031. godine.

"Dok ne plate, uklanjamo naše vojnike, jedan broj naših vojnika", rekao je Tramp.

Međutim, njegov plan ne izgleda zaokuženo jer je i sam rekao da "kada smanjimo na 25.000, videćemo gde idemo".

Od svog izbora za predsednika SAD 2016. godine, Tramp se zalagao za dva odsto i više puta je izdvojio Nemačku kao glavnog "prestupnika", iako su mnogi drugi takođe ispod tog cilja.

Novinarima u Beloj kući je Tramp nagovestio da je njegova odluka o povlačenju trupa namenjena kažnjavanju Nemačke, jer je rekao da prisustvo američkih vojnika podstiče privredu: "To su dobro plaćeni vojnici", rekao je on. "Oni žive u Nemačkoj. U Nemačkoj troše ogromne količine novca. Okolina tih baza u Nemačkoj je veoma napredna. Dakle, Nemačka uzima, a onda povrh toga se u trgovini s nama ponašaju vrlo loše".

Pored 34.500 američkih vonika, u Nemačkoj je i 17.500 civila u službi Sekretarijata SAD za odbranu.

O toj odluci nije se unapred razgovaralo s Nemačkom ili drugim članicama NATO-a, a ni Kongres SAD - parlament, nije zvanično obavešten, zbog čega su se pismom pobunila 22 republikanska člana Odbora Predstavničkog doma za oružane snage, zahtevajući da se povlkačenje preispita.

"Pretnja koju predstavlja Rusija nije se smanjila i verujemo da će znaci slabljenja posvećenosti SAD-a NATO-u podstaći rusku agresivnost", napisali su poslanici vladajuće stranke.

Senator Džek Rid, iz opozicione, Demokratske stranke, koji je rangiran u Odboru Senata za oružane snage, kritikovao je Trampov potez kao "još jednu uslugu" ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Američki objekti u Nemačkoj su vazduhoplovna baza Ramštajn, ključna za operacije na Bliskom Istoku i u Africi i sedište vazduhoplovnih snaga SAD u Evropi i Africi; Regionalni medicinski centar Landštul, gde su lečeni Amerikanci ranjeni u Iraku i Avganistanu; Stutgartsko sedište američkih komandi za Evropu i Afriku. Tu je i štab u Visbadenu Američke vojske u Evropi, baza borbenih aviona F-16 Špangdalem i područje za obuku Grafenver, najveći poligon NATO-a u Evropi.

Tramp je prošlog leta nagovestio da razmišlja o premeštanju nekih trupa iz Nemačke u Poljsku, rekaši poljskom predsedniku Andžeju Dudi tokom sastanka u Beloj kući da "Nemačka nije na nivou na kojem bi trebalo da bude u vezi s NATO-om, a Poljska jeste".

Duda pokušava privući više američkih snaga, čak sugerišući da će Poljska dati više od dve milijarde dolara za formiranje stalne američke baze, za koju je rekao da bi mogla da bude nazvana "Fort Tramp".

Po sadašnjem planu, bar neke trupe sa sedištem u Njemačkoj mogu biti premeštene u Poljsku.
Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.