Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Nov.2018, 23:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp i Obama u kampanji za kongresne izbore u SAD

Predsednik SAD Donald Tramp i njegov prethodnik Barak Obama sukobljavaju se na daljinu ovog vikenda uoči kongresnih izbora u utorak, dok svaki pokušava da animira svoju stranu da osvoji većinu u Kongresu.

Na prvim nacionalnim izborima od kada je Tramp izabran za predsednika, u utorak, 6. novembra,

biće odlučeno da li će republikanci ili demokrate kontrolisati dva doma Kongresa do narednih >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << predsedničkih izbora u novembru 2020. godine.

Tramp je danas ponovio pristalicama da već ima slogan "Sačuvajmo veličinu Amerike", što je logičan nastavak slogana ; "Učinimo Ameriku ponovo velikom" iz njegove izborne kampanje 2016. godine.

Tramp vodi kampanju oko dve glavne teme, dobrog ekonomskog stanja zemlje i borbe protiv ilegalne imigracije koju on vezuje za nesigurnost.

"Imigracioni program demokrata je da dovedu trgovinu drogom, trgovinu ljudima i kriminalne kartele. Oni hoće da Amerika postane gigantsko utočište za članove bandi", rekao je Tramp na mitingu podrške republikanskim kandidatima u mestu Belgrejd u američkoj državi Montani.

Upozorio je stanovnike te ruralne države da će morati da zaključavaju vrata i prozore u slučaju pobede demokrata.

Već nedeljama Tramp na predizbornim skupovima govori o pretnji koju predstavljaju karavani od nekoliko hiljada migranata iz centralne Amerike, koji se sada kreću preko Meksika ka granici s SAD, gde su upućene hiljade američkih vojnika.

Njegov kratki opis uloga na izborima u utorak je "Republikanski Kongres znači više radnih mesta i manje kriminala. Demokratski Kongres znači više kriminala i manje radnih mesta, to je vrlo jednostavno. Ništa prostije od toga", rekao je Tramp.

Pre osam godina Barak Obama je na kongresnim izborima na pola mandata bio suočen s naletom republikanaca. Tada se kao revolucija pojavilo konzervativno krilo republikanaca, takozvani pokret Čajanka (Tea Part) na vrhuncu nepopularnosti demokratskog predsednika Obame.

Obama je sinoć bio na predizbornom skupu u američkoj državi Džordžiji, gde je došao da podrži kandidatkinju Stejsi Ejbrams koja bi mogla da postane prva crna guvernerka te južne države.

"Ja sam tu iz prostog razloga da tražim od vas da idete da glasate. Posledice neglasanja su velike jer je Amerika na raskršću. Vrednosti naše zemlje su u pitanju", rekao je Obama.

Tramp je na svom skupu bez navođenja Obaminog imena samo poručio glasačima da drugi pokušavaju da ih zastraše svakom vrstom užasa.

Barak Obama i Donald Tramp ponovo će u nedelju prisustvovati novim mitinzima.

Republikanski kandidati takođe aktivno traže podršku Donalda Trampa, i dalje najpopularnije ličnosti partije koja može da pridobije najveću podršku.

Suprotno onome što su činili njegovi prethodnici sam Tramp jasno govori da su ovi kongresni izbori referendum o njemu.

Američki mediji su vrlo pažljivi u davanju bilo kakve definitivne prognoze na osnovu anketa koje daju prednost demokratama za donji dom Kongresa.

Za 435 mesta Predstavničkog doma trka je zapravo koncentrisana na oko 60 okruga pošto su ostali prilično čvrsto opredeljeni za jednu ili drugu partiju.

Što se tiče gornjeg doma Kongresa, Senata, u igri su 35 od 100 mesta, za koja se bira na mandat od šest godina. Kalendar je tako pao da se glasa uglavnom u konzervativnim oblastima, što daje demokratama manje šanse da osvoje mandate.

Ovi izbori koncentrisani oko Donalda Trampa privlače do sada neoubičajeno interesovanje, jer je na kongresnim izborima na sredini mandata izlaznost između 40 i 45 odsto u odnosu na više od 60 odsto za predsedničke izbore.

Više od 32 miliona glasača već je glasalo u ranom glasanju koje je omogućeno poštom ili lično u većini američkih država, prema stručnjaku za rano glasanje Majklu Makdonaldu.

To je po njemu već 20 odsto više nego što je glasalo u prevremenom glasanju na izborima 2014. godine, i liči više na brojke koje se vide za predsedničke izbore.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.