Tramp: Prekinite da pretite, imamo na nišanu 52 mete u Iranu

Izvor: RTS, 06.Jan.2020, 01:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp: Prekinite da pretite, imamo na nišanu 52 mete u Iranu

Pošto je Iran zapretio odmazdom zbog ubistva generala Kasema Solejmanija, američki predsednik Donald Tarmp odgovara Teheranu da su određena 52 cilja ako napadnu Amerikance ili američku imovinu, bilo gde.
Donald Tramp je naveo da su izabrana 52 iranska cilja koja predstavljaju pedeset dvojicu Amerikanaca koji su bili držani kao taoci u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << američkoj ambasadi u Teheranu 1979. godine.

Optužio je Solejmanija da je organizovao napade na američku ambasadu u Bagdadu i spremao nove na drugim lokacijama.
"Upozoravam Iran da ako bude gađao Amerikance ili našu imovinu, mi ćemo ciljati 52 iranske mete, neke su veoma visoke rangirane i važne za tu zemlju i iransku kulturu. Naši udari će biti veoma brzi i žestoki", rekao je Tramp. 
Iranski diplomata u Njujorku Madžid Ravanči je u pismu generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Guteresu napisao i da SAD napadaju one koji se bore protiv terorizma, a da su svojim delovanjem poništili pozitivne rezultate regionalne i globalne antiterorističke borbe.
Iran zadržava pravo da preduzme neophodne mere na samodbranu, poručio je još u pismu Ravanči.
Za to vreme u Americi antiratni protesti u 70 gradova zbog ubistva Solejmanija. Demonstracije predvodi antiratna organizacija "Odgovor", osnovana posle terorističkih napada na Ameriku 2001. godine. Među govornicima u Vašingtonu bila je i čuvena holivudska glumica Džejn Fonda, poznata antiratna aktivistkinja.
"Molim vas da shvatite da je Pentagon institucija koja najviše troši fosilna goriva na svetu i da ne možemo više da dozvolimo da se gube životi, ubijaju ljudi i uništava životna sredina zbog nafte i fosilnih goriva", rekla je Džejn Fonda.
Zbog rastućih tenzija u regionu iz Sjedinjenih Država su put Bliskog istoka upućeni vojnici, oprema i vojna vozila.
Pentagon je saopštio da je to akcija iz predostrožnosti zbog sve većih pretnji po američko osoblje i objekte u tom regionu. 
Jedan od komandanata Revolucionarne garde, general Golamali Abuhamzeh, rekao je ranije da će Iran kazniti Amerikance svuda gde se nalaze u domašaju Islamske Republike kako bi se osvetio za ubistvo vojnog komandanta Kasema Solejmanija, a citirala ga je iranska novinska agencija Tasnim. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.