TRAMPOVA RATNA SOBA Evo šta se događalo u ključnih 57 sati PRE BOMBARDOVANJA

Izvor: Blic, 08.Apr.2017, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TRAMPOVA RATNA SOBA Evo šta se događalo u ključnih 57 sati PRE BOMBARDOVANJA

U utorak ujutro američki predsednik Donald Tramp u Ovalnom kabinetu Bele kuće video je na televiziji slike mrtve dece koja su pobijena gasom u Siriji. Tog trenutka, kako u insajderskom izveštaju opisuje "Vol strit džurnal", odlučio je da mora da reaguje, ali nije imao nikakav jasan plan.

Novoimenovani predsednik bez ikakvog vojnog i političkog iskustva u sledećih 57 sati, nakon niza konzultacija sa save0tnicima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << doneo je odluku o pokretanju prvog američkog zračnog udara na sirijski režim predsjednika Bašara al-Asada, i to prve takve operacije u šest godina trajanja sirijskog građanskog rata.

- Taj trenutak ga je na neki način promenio. Bilo mi je jasno da se na vrlo ličan način povezao s onim što se dogodilo u Siriji. Mislim da se osećao kao da nema izbora - ispričao je za "Vol strit džurnal" senator Bob Korker koji je razgovarao s Trampom u četvrtak uveče, upravo nakon što je SAD lansirao 59 projektila tipa "tomahavk" na vazdušnu bazu u severnoj Siriji.

Tramp je u sredu poslepodne na sastanku u Beloj kući rekao svojim pomoćnicima da želi "proporcionalni odgovor".

Iskristalisale su se dve opcije: dve vojne (jedna agresivnija od druge) i jedna koja uključuje skup diplomatskih i ekonomskih mera. U četvrtak oko 13:30 na sastanku održanom u predsedničkom avionu "Air Force One" Tramp je na koncu odabrao manje agresivnu vojnu opciju.

Kad je stigao na Floridu oko 16 sati, ponovo je okupio svoj tim i naredio napad. S time su bili saglasni ministar obrane Matis, državni sekretar Reks Tilerson, savetnik za nacionalnu bezbednost Mekmaster, potpredsednik Majk Pens i Džared Kušner, Trampov zet i viši savetnik Bele kuće. S druge strane, Trampov glavni strateg Stiv Benon bio je protiv vojnih udara.

U 19:10 Tramp je obukao smoking i u pratnji svoje supruge Melanije otišao na večeru sa kineskim predsednikom Si Đipingom i njegovom suprugom.

Dok su večerali, američka je vojska lansirala je "tomahavke" na Siriju, koji su pogodili svoje ciljeve do kraja večere. Ispraćajući kineskog predsjednika, Tramp ga je obavestio šta se događa, i zatim otišao u bezbednu sobu (Sensitive Compartmented Information Facility - SCIF), gde se nadgledala cela operacija.
Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

57 sati odluke pred američki napad: Tramp video slike mrtve dece, pa izabrao jednu od tri opcije. Bio je na večeri dok su grmeli projektili

Izvor: Telegraf.rs, 08.Apr.2017

U utorak ujutro američki predsednik Donald Tramp u Ovalnoj sobi Bele kuće video je na televiziji slike mrtve dece koja su ubijena plinom u Siriji...Tog trenutka, kako u insajderskom izveštaju opisuje Wall Street Journal, odlučio je da mora da reaguje, ali nije imao nikakav jasan plan...Novoimenovani...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.