Izvor: N1 televizija, 17.Jul.2018, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski mediji proglasili Putina pobednikom samita

Donald Tramp i Vladimir Putin najavili su u Helsinkiju bolje odnosa dve supersile, ali Trampovo odbijanje da optuži Rusiju za mešanje u američke izbore i sumnja u izveštaje američkih agencija o tome izazvali su buru reakcija u Vašingtonu. Svetske mediji proglasili Putina pobednikom i >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << doveli u pitanje sposobnost Trampa da ostvari političke ciljeve.

Izvor: N1

U danu kada se suočavao sa pritiscima od strane kritičara, saveznika i čak i svog osoblja da zauzme čvrst stav, Tramp nije rekao nijednu lošu stvar o zvaničnoj Moskvi i pitanjima koja su dovela odnose između dvije zemlje na najniži nivo od hladnog rata, piše Reuters.

"Konferencija za novinare u Helsinkiju je bila jedna od najsramotnijih predstava američkog predsednika u istoriji", izjavio je republikanski senator Džon Mekejn.

Odmah po završetku pres konferencije u Helsinkiju ispred Bele kuće su se okupili demonstranti nezadovoljni Trampovim nastupom.

U talasu osude Trampov stav je nazvan izrazom slabosti, izdajničkim i kukavičkim.

"Danas je dobar dan za Putina i ruske oligarhe. Loš je za ljude u Sjedinjeno Američkim Državama i ceo svet koji veruje u demokratiju i pokušava da razume svet u kome naš idiotski predsednik živi", rekao je bivši predsednički kandidat Berni Sanders.

Razumevanje za Trampovo posipanje pepelom pred Putinom nisu pokazali ni njegovi bliski saradnici.

"Predsednik mora da razume da Rusija nije naš saveznik, nema moralne jednakosti između SAD i Rusije", rekao je predsednik Senata Pol Rajan.

Tramp je pokazao da veruje više bivšem agentu KGB-a, nego američkoj obavještajnoj službi, piše Gardijan. Uz konstataciju da Tramp nije mogao da napusti retoriku iz kampanje, list se pita da li Rusi imaju neki kompromitujući materijal kojom ga ucenjuju.

Putin, međutim, smatra da se ta priča ne tiče njega. U intervju za Fox on je još jednom negirao umešanost Rusije u manipulacije izborima.

"Nisam zainteresovan za ovo pitanje ... ni najmanje, to su njihove unutrašnje političke igre. Odnos Rusije i SAD ne treba da budu taoc ove unutrašnje političke borbe", poručio je Putin.

Uoči samita Tramp-Putin mnogi su se pitali kako će najnovija optužnica Milerove istrage uticati na ishod. Ono što je Miler upravo dokazao, bez ikakve sumnje, jeste to da su ruske hakerske i socijalne medijske operacije u Trampovo ime bile daleko obimnije i daleko važnije nego što smo znali, piše Slobodna Evropa.

Kolumniskinja Vašington posta En Epelbom zaključila je da je svrha samita zapravo bila da se Tramp zahvali Putinu na pomoći.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Nova Trampova poruka neće se svideti saveznicima iz NATO-a

Izvor: Vesti-online.com, 17.Jul.2018

Iako ga od jučerašnjeg samita u Helsinkiju američki liberalni mediji kritikuju da je "ljubitelj Putina koji izdaje američke saveznike", predsednik SAD Donald Tramp, po svemu sudeći, nema nameru da se bilo kome izvinjava posle svoje evropske turneje, koja je kulminirala istorijskim sastankom sa...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.