Svetski lideri čestitaju Džonsonu, Kremlj zabrinut

Izvor: B92, 13.Dec.2019, 10:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski lideri čestitaju Džonsonu, Kremlj zabrinut

Predsednik SAD Donald Tramp i nemačka kancelarka Angela Merkel, između ostalih, čestitali su Džonsonu na ubedljivoj pobedi na vanrednim izborima u Britaniji.

Konzervativna partija je prema poslednjim rezultatima osvojila najmanje 358 od 650 mesta u parlamentu, na taj način obezbedivši većinu.

Američki predsednik Donald Tramp čestitao je britanskom premijeru Borisu Džonsonu na ubedljivoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pobedi na izborima i pritom naveo da će Britanija i SAD sada moći da postignu novi trgovinski sporazum posle Bregzita.

"Čestitke Borisu Džonsonu na velikoj POBEDI!", napisao je Tramp na Tviteru.

"Taj sporazum ima potencijal da bude mnogo veći i unosniji od bilo kakvog dogovora koji bi mogao da bude postignut sa EU", dodao je Tramp.

Nemačka kancelarka Angela Merkel čestitala je Borisu Džonsonu "jasnu pobedu" na vanrednim parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji i dodala da želi saradnju s tom zemljom u "bliskom partnerstvu".

"Radujem se nastavku prijateljske saradnje i bliskom partnerstvu izmedju dve zemlje", navela je Angela Merkel, koja je od strane Forbsa proglašena za najmoćniju ženu sveta.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je objavio na Tviteru da je pobeda Konzervativne partije "veliki dan" za britanski narod i za odnose izmedju Velike Britanije i Izraela.

"Čestitke mom prijatelju Borisu Džonsonu na istorijskoj pobedi. To je veliki dan za narod Velike Britanije i naše prijateljstvo", objavio je Netanjahu uz fotografiju dvojice lidera na kojoj se rukuju u Londonu.

Izraelski mediji podsećaju da je Korbin okružen raznim antisemitskim skandalima i da je poznat kao vrlo krtičan prema Izraelu. On je ranije obećavao da će ako bude izabran, momentalno priznati državu Palestinu i zaustaviti sporazume o oružju s Izraelom.

Neki su rezultate izbora označili "slavnim porazom" Džonsonovg rivala lidera Laburističke stranke Džeremija Korbina koji se već dugo optužuje za antisemitizam, navode izraelski mediji.

Kremlj je izrazio sumnju u poboljašnje rusko-britanskih odnosa posle pobede Konzervativne stranke na vanrednim parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji.

"I dalje se nadamo da političke snage koje se pobedile na izborima, bez obzira iz koje zemlje, žele dijalog i da imaju dobre odnose sa našom zemlju. Međutim, ne znam u kojoj meri mogu da budu naša očekivanje u tom pravcu u slučaju (britanskih) konzervativaca", izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Rusko-britanskih odnosi su zategnuti zbog raznih neslaganja i špijunskog skandala.
Pogledaj vesti o: Vašington,   Izbori

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Putin čestitao Džonsonu

Izvor: Blic, 13.Dec.2019

Napori sa ciljem poboljšanja dijaloga između Moskve i Londona koristili bi i Rusiji i Velikoj Britaniji, kao i celoj Evropi, napisao je ruski predsednik Vladimir Putin u poruci DŽonsonu, čestitajući britanskom premijeru za pobedu na izborima.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.