RT:  Potpisivanje nuklearnog sporazuma sa SAD možda bila i greška - Zarif

Izvor: Vostok.rs, 20.Avg.2018, 09:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Potpisivanje nuklearnog sporazuma sa SAD možda bila i greška - Zarif

Izvor: Vostok / RT

Pridruživanje nuklearnom sporazumu 2015. godine možda je bilo i greška u startu, izjavio je iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif. Sporazum je sada u agoniji zbog zavisnosti SAD od sankcija, dodao je Zarif.

Govoreći za Si-en-en, iranski ministar spoljnih poslova je rekao da SAD imaju bolest zavisnosti od sankcija. Neke američke ekonomske sankcije, suspendovane u sklopu nuklearnog sporazuma u zamenu da Iran ograniči svoj nuklearni program, ponovo su uvedene kada je američki predsednik Donald Tramp povukao SAD iz sporazuma. Ali i pre toga, rekao je Zarif, ruke Vašingotna su žudele da udare Teheran ekonomskim kaznama.

"Čak i tokom administracije Obame, Sjedinjene Države su stavile više naglaska na održavanje sankcija, nego na primenu svojih obaveza", rekao je Zarif za Si-en-en.

Zatim je dodao da je potpisivanje sporazuma možda bila i greška, na prvom mestu za Iran, učinjeno u verovanju da su SAD razmišljale o efektima sankcija na Iran.

"To je možda bila jedna od grešaka. Ali problem je bio što smo mislili da su SAD shvatile da, bar što se tiče Irana, sankcije stvaraju ekonomske probleme, a da ne proizvode političke rezultate koje su nameravali da proizvedu. Mislio sam da su Amerikanci naučili tu lekciju. Nažalost, pogrešio sam. "


65 years ago today, the US overthrew the popularly elected democratic government of Dr. Mossadegh, restoring the dictatorship & subjugating Iranians for the next 25 years. Now an “Action Group” dreams of doing the same through pressure, misinformation & demagoguery. Never again. pic.twitter.com/ic3o652awn
— Javad Zarif (@JZarif) August 19, 2018
 

Iranski ministar spoljnih poslova govorio je i o 65-godišnjici američkog državnog udara tokom kojeg je srušen iranski demokratski izabrani premijer u korist šahovske monarhijske vladavine. Samo nekoliko dana pre godišnjice, američki državni sekretar Majk Pompeo najavio je osnivanje "Iranske akcione grupe" koja bi se suprotstavila "malignim aktivnostima" iranske vlade. Mnogi su ovaj potez videli kao jasan pokazatelj namere da se ponovi promena režima iz 1953. godine.

"Nikad više", saopštio je Zarif na tviteru, objavivši arhivske fotografije državnog udara organizovanog od strane SAD.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.