Kim Džong Unu se dopada Tramp, ali to nije dovoljno

Izvor: RTS, 11.Jan.2020, 21:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kim Džong Unu se dopada Tramp, ali to nije dovoljno

Severna Koreja je primila rođendansku čestitku predsednika SAD Donalda Trampa upućenu lideru te zemlje Kim Džong Unu. Ipak, iz Pjongjanga poručuju da se neće vratiti za pregovarački sto.
Savetnik severnokorejskog ministarstva spoljnih poslova Kim Kje Gvan navodi da se Kim Džong Unu Donald Tramp lično dopada, ali da on neće voditi svoju zemlju na osnovu ličnih osećanja, prenosi Rojters.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Uprkos dobrim odnosima dva lidera, Sjedinjene Američke Države ne mogu da očekuju povratak Pjongjanga za pregovarački sto", naveo je Kje Gvan. 
Kako kaže, godinu i po dana uzalud je potrošeno u dijalogu dve zemlje.
"Sjedinjene Države su nas zavarale, bili smo u dijalogu više od godinu i po, i to je za nas bilo izgubljeno vreme. Severna Koreja neće raspravljati o predlozima poput onih koje je Tramp izneo na poslednjem samitu sa Kimom u Hanoju u februaru 2019. godine", saopštio je severnokorejski savetnik, prenosi Rojters
Takođe je naglasio da se Pjongjang neće odreći nuklearnih postrojenja u zamenu za delimično ukidanje sankcija i da će se vratiti pregovorima samo kada Sjedinjene Države naprave ustupke.
"Da bi se dijalog dogodio, Sjedinjene Države moraju bezuslovno da prihvate naše zahteve. Međutim, mi znamo da SAD nisu za to spremne ili ne mogu to da urade", rekao je Kje Gvan.
Severnokorejski savetnik je takođe upozorio Južnu Koreju da se "drži podalje od odnosa Severne Koreje i SAD, rekavši da ne bi trebalo da igra ulogu posrednika".
Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.