Kad je teško...zna se šta je najsigurnije

Izvor: B92, 29.Avg.2017, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad je teško...zna se šta je najsigurnije

Cena zlata, kao sigurnog utičišta za investicije, skočila je na najviši nivo ove godine pošto je Severna Koreja ispalila rakete iznad Japana.

Pored zlata skočile su cene i paladijuma i platine, dok su indeksi na svetskim berzama većinom u crvenom.

Vrednost zalata je povećana za 1,2 odsto na 1.326,08 dolara po unci, što je najviše od 9. novembra, kada je Donald Tramp izabran za američkog predsednika, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << preno je Blumberg.

Zlato je ove fodine poskupelo za 15 odsto, s rastom svakog meseca osim juna. Zlato se smatra sigurnom investicijom, pa njegova cena raste u vreme geopolitičkih tenzija i drugih kriza. Nemački indeks DAX je u minusu 1,8 odsto, francuski CAC 40 1,4 odsto, a britanski FTSE 100 1,2 odsto. Indekse na Vol stritu, sudeći po fjučrsima, takođe čeka pad na početku trgovanja.

U Aziji je većina berzi trgovanje završila s gubicima. Japanski Nikei 225 pao je 0,5 odsto, južnokorejski Kospi 0,2 odsto, hongkonški Hang Seng 0,4 odsto, dok je šangajski kompozitni indeks u plusu 0,1 odsto.

Cene nafte danas su u padu. Referentna američka nafta, prema podacima Blumberga, pojeftinila je za 0,3 odsto na 46,4 dolara po barelu, dok je cena nafte Brent u padu od jedan odsto na 51,4 dolara po barelu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.