Jubilej SPC proslavljen u SAD, čestitao i Tramp

Izvor: RTS, 03.Nov.2019, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jubilej SPC proslavljen u SAD, čestitao i Tramp

Eparhija istočnoamerička proslavila je osam vekova autokefalnosti SPC u katedralnom Hramu Svetog Save u Bostonu u petak i subotu, javila je televizija "Hram". Crkvi je jubilej čestitao i predsednik SAD Donald Tramp.
Proslava jubileja SPC, koji je prošlog meseca obeležen >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na centralnoj svečanosti u manastiru Žiča, počela je u petak večernjim bogosluženjem koje je predvodio arhimandrit Maksimos Konstas sa bogoslovskog fakulteta "Časnog krsta" u Bostonu, a bili su prisutni i episkop istočnoamerički Irinej i episkop zapadnoamerički Maksim.

Vladika Irinej zahvalio je svima koji su se odazvali pozivu da saborno i na tlu Eparhije istočnoameričke proslave 800 godina autokefalnosti SPC.
Episkop Maksim je u svojoj besedi vernicima istakao da višestruki jubilej i sabranje sve na novi način i iznova povezuju sa Gospodom, nadahnjujući ljude za ljubav prema Gospodu i prema bližnjima, kao i za istinski život u Hristu.
Nakon liturgije, održana je i svečana akademija koja je počela intoniranjem originalne verzije srpske himne i zdravicom srpskom narodu.
Usledili su nastupi folklornog ansambla "Gračanica" iz Bostona, trija "Pokret" iz Beograda, pevačkog društva "Lira" čiji su članovi došli iz svih krajeva Amerike, a nastupila je i glumica Katarina Radivojević.

U okviru proslave, prikazan je film o Svetom Mardariju Libertivilskom "Tihi kutak Hristov", u režiji Radosava Raja Jevrića, a u produkciji manastira Ostrog.
Prisustvovali su i ambasador Srbije Đerđ Matković, ambasador Republike Srpske Obrad Kesić, veliki broj predstavnika diplomatskog kora i sestrinskih pravoslavnih crkava sa područja Amerike.
Jubilej Srpske pravoslavne crkve, episkopu Irineju i vernicima na prostoru Eparhije čestitao je i patrijarh srpski Irinej, ali i predsednik SAD Donald Tramp.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

OSAM VEKOVA AUTOKEFALNOSTI Jubilej SPC proslavljen u SAD, čestitao i Tramp

Izvor: Blic, 03.Nov.2019

Eparhija istočnoamerička proslavila je osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Hramu Svetog Save u Bostonu, jubilej je čestitao i predsednik SAD Donald Tramp.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.