DIPLOMATIJA PO TRAMPU Idem mirno i vodim TRI NUKLEARNA NOSAČA AVIONA za sobom

Izvor: Blic, 09.Nov.2017, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DIPLOMATIJA PO TRAMPU "Idem mirno i vodim TRI NUKLEARNA NOSAČA AVIONA za sobom"

Američki predsednik Donald Tramp voli da napravi šou. Takođe voli grandiozne stvari što objašnjava i pokretanje tri nosača aviona na Tihom okeanu u vreme dok se nalazi na azijskoj turneji.

Redak je prizor videti tri nuklearna nosača aviona koncentrisana na jednom mestu uz eskortne grupe ratnih brodova. Upravo se to dešava u vreme posete američkog predsednika Aziji, gde su se na istoku najvećeg kontinenta regrupisali nosači "Nimic", "Ronald Regan" i "Teodor Ruzvelt". >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Nijedna druga svetska nacija ne poseduje ništa slično kada su u pitanju pomorski vojni kapaciteti i Tramp želi da bude siguran da i drugi to vide (i shvataju), piše "Njuz".

Na tri nuklearna nosača ukrcano je više od 100 "hornet" lovaca-bombardera, 12 E-2 "houkaj" letelica i 60 helikoptera. Zbijeno u odbrambenoj formaciji, uz oko 97.000 tona plutajućeg aerodoroma, plovi i 18 fregata, razarača i kruzera.

I to nije sve. Ispod površine mora jedri i nepoznat broj napadačkih podmornica.

Iako nije neuobičajeno da se ovalika američka sila nađe na Pacifiku, ono što jeste čudno to je da se tolika flota nalazi na istom mestu u isto vreme, demonstrirajući vojnu nadmoć. Ništa slično nije se dogodilo još od 2007. godine.

Američki vojni zvaničnici potvrdili su da će se održati vežbe, ali nisu izvestili kada i gde. Kako se pretpostavlja to bi moglo da se dogodi u narednih nekoliko dana. "Nimic" je tek napustio Bengalski zaliv, prošao pored Malake u Maleziji i Singapura i uplovio u Južno kinesko more ovog vikenda.

Teški pregovori

Prikazivanje vojne sile dolazi u trenutku kada predsednik Tramp nastavlja sa oštrom retorikom protiv Severne Koreje, što je demonstrirao već u Japanu tokom prvih dana posete Aziji. Američki predsednik odbio je da otpiše eventualnu vojnu akciju protiv Pjongjanga, nazivajući njihovo nedavno ispaljivanje raketa preko teritorije Japana "pretnjom po civilizovani svet i međunarodni mir i stabilnost".

- Nećemo to da dozvolimo. Era strateškog strpljenja je završena. Neki kažu da je moja retorika jaka, ali vidite šta se desilo sa vrlo slabom retorikom poslednjih 25 godina - rekao je Tramp u Japanu.

Na prvim borbenim linijama

Dok se Tramp ukrcavao na let za Seul, stigao je da "tvitne" i kako je junžnokorejski predsednik Mun Džae In "fini gospodin" dodavši kako će "već sve smisliti" bez daljih objašnjenja.

Ali Tramp sa Munom nije izgradio toliko dobar odnos kao sa Abeom, pa čak i sa kineksim predsednikom Sijem Đinpingom.

Podela tereta postala je osnovna tema Trampovog puta, koju je propagirao još tokom kampanje. Tramp i Mun se slažu da je potrebno dodatno pritisnuti Severnu Koreju sankcijama i drugim sredstvima, ali Tramp je taj koji je upozoravao na "vatru i bes", i zapretio totalnim uništenjem severa.

Mun ipak preferira dijalog kao najbolju strategiju za smirivanje nuklearnih tenzija, i opire se vojnom obračunu.

Veliki novac za vojsku

Tramp je zatražio od Kongresa četiri milijarde dolara više za podršku raketnoj odbrani.

- Ovaj zahtev podržava dodatne napore na detektovanju, poražavanju i odbrani od svake upotrebe raketa Severne Koreje protiv SAD, njenih raspoređenih snaga, saveznika ili partnera - napisao je Tramp u pismu Kongresu.

Svoj zahtev podneo je uoči puta u Aziju. Prvobitno je tražio 9,9 milijardi za tekuću godinu, što su neki političari odbacili. Tramp je tražio novac i za popravku oštećenih ratnih brodova nakon nedavnog sudara na moru, kao i 1,2 milijarde za slanje dodatnih trupa u Avganistan i popunu budžeta za jugoistok Azije. Sada je sve na Kongresu koji će odlučivati o dodatnim sredstvima.
Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.