Ako Tramp hoće niske cene, neka nam se ne meša

Izvor: B92, 27.Sep.2018, 09:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ako Tramp hoće niske cene, neka nam se ne meša"

Teheran/Njujork -- Ako američki predsednik Donald Tramp želi da cene nafte prestanu da rastu, onda bi trebalo da prestane da se meša u situaciju na Bliskom istoku.

To je izjavio iranski ministar za naftu Bidžan Zanganeh, reagujući na izjavu Trampa, koji je rekao svetskim liderima uoči Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u NJujorku da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) vara i potkrada svet.

Zanganeh je naveo da Tramp hoće ozbiljno da umanji izvoz iranske nafte i da istovremeno obezbedi da se cene nafte ne povećavaju.

"Međutim, te dve stvari ne idu zajedno", poručio je Zanganeh, a prenosi iranska novinska agencija Isna.

"Ako želi da se cena nafte ne poveća i da se tržište ne destabilizuje, trebalo bi da prestane sa neovlašćenim i remetilačkim mešanjem na Bliskom istoku i da ne bude prepreka proizvodnji i izvozu iranske nafte", zaključio je on.

Tramp je izjavio da OPEK i članice naftnog kartela "potkradaju" ostatak sveta, preneo je CNBC.

"To mi se ne dopada. To nikome ne bi trebalo da se dopada", rekao je on u NJujorku.

"Mi branimo mnoge od tih zemalja ne tražeći ništa, a oni nas potom iskorišćavaju dajući nam više cene nafte. To nije dobro", izjavio je Tramp.

Tramp je takođe rekao da želi da OPEK počne obaranje cena nafte, čija je politika ograničavanja proizvodnje od januara 2017. godine, kako kaže, kriva za to što su fjučersi nafte trenutno u rasponu od između 70 i 80 dolara za barel, dok je prosečna cena benzina u SAD već duže vreme blizu 3,0 dolara za galon.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Melanija najavila turneju bez Trampa, ali je pažnju odvukla njena modna kombinacija

Izvor: B92, 27.Sep.2018

Prva dama SAD Melanija Tramp u Njujorku je organizovala prijem za supruge svetskih vođa koji učestvuju na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i ponovo oduševila sve svojom modnom kombinacijom...Melanija je održala pozdravni govor i iskoristila priliku kako bi najavila svoju prvu samostalnu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.