Izvor: Blic, 11.Dec.2016, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Toni Erdman" trijmfovao na dodeli evropskih Oskara

Nemački film "Toni Erdman", dramedija Maren Ade o odnosu oca i ćerke ubedljivo je trijumfovala na 29. dodeli Evropskih filmskih nagrada održanoj sinoć u poljskom Vroclavu, osvojivši tzv. Evropskog Oskara za najbolji film, režiju, glavnog glumca (Piter Simonišek), glumicu (Sandra Hiler) i scenario.

Primajući nagradu za najbolji film Maren Ade je istakla da je ovo prvi put u istoriji Evropskih filmskih nagrada da je najvišu nagradu dobilo ostvarenje koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je režirala žena.

Švedski film "Čovek zvani Ove" Hanesa Holma nagrađen je za najbolju komediju, švajcarski "Moj život tikvice" Kloda Barasa za najbolji animirani a italijanski "Požar na moru" Đanfranka Rozija za dokumentarni film.

Finsko ostvarenje "Najsrećniji dan u životu Olija Makija" Juha Kuosmanena je proglašeno za Evropsko otkriće godine, po izboru Međunarodnog udruženja novinara (FIPRESCI).Svi pomenuti filmovi predstavnici su svojih zemalja u kategoriji Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja.

Međutim, nije sve bilo u nagradama. Tokom dugačke ceremonije preovlađivali su politički govori i dobitnici su se stalno ostvrtali na talas desničarskog nacionalizma koji se širi Starim kontinentom dok su filmski autori ohrabrivani da podrže jaku i jedinstvenu Evropu.

Početkom večeri domaćim Macej Štur rekao je da je Evropska filmska akademija osnovana 1989. kada su se "filmski stvaraoci okupili da podrže ujedinjenu i slobodnu Evropu i da se Akademija i dalje zalaže za to".

Predsednica EFA, Agnješka Holand, nije mogla da prisustvuje ceremoniji ali je poslala poruku sa snimanja serije "Kuća od karata". Smeštena u Ovalnoj sobi iz serije, okružena dvojicom naoružanih čuvara, ona je "odbila da napusti" kancelariju dok se "ponovo ne uspostavi mir".

Osvrnuviši se na nedavne američke izbore Holandova je rekla: "Mračan vetar koji duva Amerikom i koji je smestio znate već koga u ovu sobu duva i našim zemljama... Naš posao je sada postao daleko važniji. Naša struka, naš zanat, naša umetnost mogu da promene stvari".

Vim Venders je odao počast nedavno preminulom poljskom maestru Andžeju Vajdi:

- Naučio nas je da su najvažnje stvari istina, sloboda i solidarnost.

Đanfranko Rozi, reditelj nagrađenog dokumentarca, poručio je:

- Živimo u svetu u kojem podižemo barijere. Čuju se glasovi netolerancije i nasilja u zemljama koje kao da su zaboravile šta nam je istorija ostavila.

Pirs Brosnan je dobio nagradu za svoj dorpinos evropskoj kinematografiji.

- Uvek ima turbulencija ali mislim da sada, više no ikad, moramo da se ujedinimo kao umetnici i filsmki stvaraoci da zaista pokušamo da shvatimo šta se dešava u našim zemljama i među našim narodima; dat nam je talenat da bismo to radili.

Svima vama mladim muškarcima i ženama poručujem da zadržite snagu, veru i da, kakava god da je politika vašeg naroda, budete dosledni istini i pravite filmove kako vam nalaže srce - izjavio je Brosnan.

LISTA NAGRAĐENIH:

Film Toni Erdman (Erdmann), Nemačka

Režija Maren Ade

Komedija En man som heter Ove (A Man Called Ove), Švedska

Glumica Sandra Hiler (Toni Erdman)

Glumac Piter Simonišek (Toni Erdman)

Otkriće - Prix FIPRESCI Hymyilevä mies (The Happiest Day In The Life Of Olli Mäki), Finska

Dokumentarni film Fuocoammare (Fire at Sea), Italija

Kratkometražni film 9 Days – From My Window In Aleppo, Holandija

Scenario Maren Ade (Toni Erdman)

Nagrada publike Telo (Cialo / Body), Malgožata Šumovska, Poljska

Nagrada za životno delo Žan-Klod Karijer

Evropska koprodukcija Leontin Peti (Lobster)

Dizajner zvuka Radoslav Očnio (11 Minutes)

Frizer & šminker Barbara Krojcer (Land of Mine)

Kompozitor Ilja Demutski (The Student)

Kostimograf Alis Normington (Suuragette)

Montažer Ene Ustarud i Janus Bileskov Jansen (The Commune)

Direktor fotografije Kamila Jelm Knusen (Land of Mine)

Evropski doprinos svetskoj kinematografiji Pirs Brosnan

Počasna nagrada predsednika i Upravnog odbora EFA Andžej Vajda
Pogledaj vesti o: Dodela Oskara 2013,   Ada

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Toni Erdman najbolji evropski film u 2016. godini

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Dec.2016

Film "Toni Erdman" nemačke rediteljke Maren Ade proglašen je u Vroclavu, ovogodišnjoj evropskoj prestonici kulture, za najbolji evropski film u 2016. godini...To je, prema rečima rediteljke, prvi put da je tim priznanjem, koje dodeljuje Evropska filmska akademija, nagrađen film koji je režirala...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.