„Tamo i ovde” juri Oskara

Izvor: Politika, 16.Sep.2009, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Tamo i ovde” juri Oskara

Film Darka Lungulova izabran za srpskog kandidata za nominaciju za strani film na 82. dodeli nagrada Američke filmske akademije

Film „Tamo i ovde” Darka Lungulovaizabran je za srpskog kandidata za nominaciju za nagradu Oskar u kategoriji najbolji strani film, realizovan van engleskog govornog područja, odlučila je naša Akademija filmske umetnosti i nauke (AFUN).

Za izbor našeg kandidata za Oskara, AFUN je imenovala Stručni odbor u kojem >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je radilo 13 članova: glumci Tamara Miletić, Radmila Živković, Vesna Čipčić i Vladan Živković, reditelji Vera Vlajić, Zdravko Randić, Miroslav Lekić i Dinko Tucaković, scenograf Milenko Jeremić, kompozitor Kornelije Kovač, masker Stanislava Zarić, filmski kritičar Milan D. Špiček i filmolog dr Petar Volk, predsednik Stručnog odbora.

Prema Volkovim rečima, na zasedanju odbora prisustvovalo je 11 članova, film „Tamo i ovde” dobio je šest glasova, a drama „Sveti Georgije ubiva aždahu” pet glasova. Inače, za izbor našeg kandidata za nominaciju za Oskara, od ukupno 23 filma proizvedena od 1. oktobra 2008. godine do 30. septembra ove godine, bili su prijavljeni još samo „Čekaj me, ja sigurno neću doći” Miroslava Momčilovića i „Obični ljudi” Vladimira Perišića.

– Nije bilo uticaja na rad Stručnog odbora – izjavio je Volk i dodao

– AFUN će dati preporuku Ministarstvu kulture da podrži promociju našeg filma za nominaciju za Oskara.

Predsednik Predsedništva AFUN-a Mirko Beoković istakao je da je glasanje bilo tajno, da su se članovi Odbora potpisivali na listićima jer su glasali po savesti, i da nijedan od članova nije bio u sukobu interesa.

– Iznenađen sam odlukom AFUN-a, ali sam počastvovan jer mi je ukazana velika čast. Filmu i ekipi sada predstoje velike obaveze oko promocije filma u Americi, Los Anđelesu i Holivudu. Film „Tamo i ovde” je već dobro prihvaćen na Trajbeka festivalu u Njujorku i osvojili smo nagradu za najbolji film o Njujorku – izjavio je juče za „Politiku” reditelj Lungulov, koji je vest o izboru njegovog filma za nominaciju za Oskara dočekao na filmskom festivalu u Milanu.

– Nadam se da će država imati sluha da podrži promociju našeg filma, jer je potrebno angažovati američke pi-ar agencije koje će pripremiti kampanju za oglašavanje filma. Koliko znam, kada je za film „Ničija zemlja” Danis Tanović osvojio Oskara za najbolji strani film, kampanja je koštala milion dolara – podseća Branislav Trifunović, glumac u filmu „Tamo i ovde”.

Prema pravilima Američke akademije za filmsku umetnost i nauku, kandidovani film mora biti produkciono završen i komercijalno prikazan u bioskopskoj mreži zemlje proizvodnje, minimum sedam dana u kontinuitetu, od 1. oktobra 2008. godine do 30. septembra 2009. godine, da je većinsko produkciono učešće iz zemlje porekla i da je film na jeziku zemlje čija ga akademija nominuje.

Nominacije za 82. dodelu Oskara biće saopštene 2. februara 2010. godine, a ceremonija dodele nagrada zakazana je za 7. mart.

I. Aranđelović

[objavljeno: 17/09/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.