Prorok - najbolji francuski film!

Izvor: Vesti-online.com, 01.Mar.2010, 19:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Prorok" - najbolji francuski film!

Zatvorska drama “Prorok” Žaka Odijara, koja je francuski kandidat za Oskara za najbolji strani film i dobitnik Gran prija prošle godine u Kanu, trijumfovala je na 35. dodeli francuske nagrade Cezar, osvojivši je u devet kategorija, uključujući za najbolji film i režiju.

“Prorok” je bio nominovan u 13 kategorija za nagradu Cezar, a prestižnu nagradu, koja je francuski ekvivalent Oskara, dobio >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je i glumac Tahar Rahim za najbolju mušku ulogu, odnosno tumačenje zatvorenog mladog Francuza arapskog porekla. Rahim je dobio Cezara i za mladu glumačku nadu.

To je priča o povodljivom i ranjivom Arapinu, sitnom kriminalcu, koji dospeva u zloglasni zatvor radi izdržavanja šestogodišnje kazne i u njemu otkriva bolje prilike za uspeh nego što je ikad imao izvan rešetaka. Podvrgnut uobičajenim brutalnostima kroz koje prolazi većina zatvorenika, napreduje brzo na kriminalnoj lestvici “uspeha”, u sredini rastrzanog nasiljem između bandi Korzikanaca i Arapa. Uspostavljajući različite saveze, i sam se, međutim, suočava sa ultimatumom...

Odijarov film prikazan je premijerno i na 38. FEST-u, zadobivši pohvale i kritike i publike, a u bioskopima će se naći u distribuciji MegaCom Filma (MCF).

Do sada je privukao u bioskopima više od 1,2 miliona ljudi, a za Cezara je bio nominovan u 13 kategorija.

Francuska bioskopska kultura, ponovo doživljava procvat, budući da je 2009. prodato više od 200 miliona karata, što je rekord u poslednjih 27 godina.

Počasni Cezar za životno delo dodeljen je Harison Fordu.

Cezara za najbolji strani film dobio je “Grand Torino" Klinta Istvuda, dobitnika francuske Legije časti, a u konkurenciji su bili i Hanekeova “Bela traka”, “Avatar” Džejmsa Kamerona, “Harvey Milk” Gasa van Santa, “Ubio sam majku” Ksavijera Dolana, animirani belgijski film “A town called panic” i “Slumdog Millionaire” Denija Bojla, koji je prošle godine trijumfovao na dodeli Oskara.

Rođen 1952. godine, Odijar je početkom 80-ih uspešno počeo da se bavi pisanjem scenarija, a kao režiser je debitovao 1994. godine roud-muvijem “Regarde les hommes tomber”, koji je osvojio Cezara za najbolji prvi film, kao i nagradu “Žorž Sadul”.

Snimio je i nekoliko video ostvarenja, među kojima je i “Comme elle vient” za grupu Noar Dezir gde su svi glumci gluvonemi i tumače stihove pesme jezikom znakova. Početak je (sekvenca sa titlovima) izazvao manji skandal, jer su prikazane tri žene koje raspravljaju o politici i dolaze do zaključka da je “bolje biti gluv no to slušati”.

Odijar je trijumfovao na dodeli Cezara i filmom “De battre mon coeur s'est arrêté” (1996), koji je pobedio u osam kategorija, uključujući za najbolji film i režiju.

Odijar je i 2006. godine trijumfovao na dodeli Cezara, dramom “The Beat My Heart Skipped” o mladiću koji bira između delikvencije i muzike, koja je pobedila u osam kategorija, uključujući za najbolji film i režiju.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.