Preminuo omiljeni snimatelj Alena, Pakule i Kopole

Izvor: B92, 19.Maj.2014, 10:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo omiljeni snimatelj Alena, Pakule i Kopole

Snimatelj Gordon Vilis koji je radio na klasicima poput "Kuma" i brojnim filmovima Vudija Alena, preminuo je u 82 godini, prenose holivudski mediji.

Vilis je bio poznat i pod nadimkom "princ tame" zbog svog umetničkog poigravanja senkama.

Njegova crno-bela fotografija u filmu "Menhetn" učinila je ovo delo jednim od najprivlačnijih a neke od scena postale su kultne samo zbog Vilisovog osvetljenja.

VIlis je dobio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Oskara za životno delo 2010. a bio je nominovan za Oskara za kinematografiju za filmove "Zelig" i "Kum 3".

Ostaće poznat po radu na "Menhetnu", "Svi predsednikovi ljudi", "Eni Hol", "Purpurna ruža Kaira"...

Često je sarađivao sa Frensisom Fordom Kopolom, Alanom Pakulom (Ubice i svedoci, Klut) i Vudijem Alenom sa kojim je radio na čak osam filmova.

Rođen je u Njujorku, otac mu je bio šminker u Vorner Bros studiju, i iako je u početku najviše bio zainteresovan za osvetljenje i scenu, kasnije se okrenuo fotografiji.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Odlazak "princa tame": Preminuo legendarni snimatelj "Kuma" Gordon Vilis

Izvor: Blic, 19.Maj.2014

Snimatelj Gordon Vilis koji je radio na klasicima poput Kopolinog "Kuma" i brojnim filmovima Vudija Alena, preminuo je u 82 godini, prenose holivudski mediji...Vilis je često sarađivao sa Frensisom Fordom Kopolom, Alanom Pakulom (Ubice i svedoci, Klut) i Vudijem Alenom sa kojim je radio na čak osam...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.