Oskar Nikovic: EK je napravila grub previd

Izvor: Politika, 19.Okt.2011, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oskar Nikovic: EK je napravila grub previd

Ako se nađe rešenje za uklanjanje nagoveštaja kolektivne krivice i diskriminatorske formulacije, Mađarska neće staviti veto Srbiji, kaže ambasador Mađarske u Srbiji

„Odgovor je jednostavan,ako se nađe rešenje za uklanjanje nagoveštaja kolektivne krivice i diskriminatorske formulacije, Mađarska neće više imati nikakvih razloga da i dalje razmišlja o eventualnom vetu.

Ali prvo moramo konkretno videti o kakvoj tekstualnoj ponudi je reč. ” Ovim rečima >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je Oskar Nikovic, ambasador Mađarske u Srbiji, odgovorio na pitanje „Politike” da li bi Mađarska promenila svoje stavove, odnosno povukla najavu o mogućem vetu na srpsku kandidaturu u slučaju dase obistini očekivanje Saveza vojvođanskih Mađara da će u zakonu o rehabilitacijibiti pojašnjeneneke stvari koje se odnose na restituciju.

Nikovic za naš list ističe da Mađarska nije rekla da neće podržavati kandidaturu Srbije jer štiti interese etničkih Mađara izvan granica.

„Najavili smo ovu mogućnost jer smatramo da zakon, zbog implicitnog primenjivanja načela kolektivne odgovornosti, to jest kolektivne krivice, nije u skladu sa evropskim načelima i vrednostima. Ovakav nagoveštaj se odnosi i na Mađare u Mađarskoj, i na ulogu okupacionih snaga, to jest na ulogu Mađarske kao države. Ali napominjem da konfiskacija imovine, koju ovaj zakon sada želi da rehabilituje, nije ni u kakvoj vezisa okupacijom i okupacionim snagama. Zato smatramo ovaj paragraf neutemeljenim”.

S obzirom na to da je rezolucijom odbora mađarskog parlamenta pre nekoliko dana pozvanaVlada Srbije i Narodnaskupština da izmene zakon o restituciji „kako bi ga učinile usklađenim sa evropskim normama i osnovnim univerzalnim principima”, a Evropska komisija je u godišnjem izveštaju za Srbiju ocenila da srpski zakon o povraćaju imovine i obeštećenju nije usmeren ni protiv Mađarske, ni protiv bilo koje etničke zajednice u Srbiji, pitali smo ambasadora Nikovicanije li stav Mađarske zapravo u koliziji sa stavovima Brisela?

„Mi smo mišljenja da je Evropska komisija ovde učinila grub previd: nije obratila pažnju na toda je u tom zakonu došlo do sukoba sa jednim od najtemeljnijih ljudskih prava, sa pravom na pretpostavljenu nevinost.

Inače, u ovakvim pitanjima moramo biti precizni, i ne samo okvirno ili otprilike citirati stavove i izveštaje. Evropska komisija nije konkretno izrekla da zakon nije usmeren protiv Mađarske, nego – istina, time ignorišući mađarski stav – nije stavila primedbe na zakon. I, da ne zaboravimo, pozvala je Srbiju da u toku primenjivanja zakona obrati pažnju na nediskriminatorsku aplikaciju”, odgovorio je ambasador i dodao da je Evropska komisija, možda, bila više zainteresovana da da jedno povoljno mišljenje Srbiji i da nije temeljno proučavala zakon. „Svejedno, mi smo i dalje ubeđeni da jeu zakonu prisutan nagoveštaj kolektivne krivice. Ljudi se diskriminišu na temelju toga gde su se nalazili jedno izvesno vreme umesto da budu procenjeni na temelju počinjenih dela, da li su ista počinili protiv zakona ili protiv čovečnosti”, istakao je Nikovic.

B. Čpajak

objavljeno: 20.10.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.