Oni su glavni favoriti

Izvor: B92, 24.Feb.2019, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oni su glavni favoriti

U Dolbi teatru u Los Anđelesu noćas će biti održana 91. ceremonija dodele Oskara, nagrade američke Akademije filmskih umetnosti i nauke. U kategoriji za najbolji film ove godine je nominovano osam filmova.

Favoritima sa po 10 nominacija se smatraju britanski film "Miljenica", crna komedija o političkim intrigama i igrama moći na dvoru kraljice Ane u 18. veku, i "Roma", nostalgični osvrt na život jedne kućne pomoćnice u domu srednjeg staleža u Meksiko Sitiju. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Miljenica" je dobila i tri nominacije za glumačke nagrade. Olivija Kolman je kandidatkinja za najbolju glumicu. Za sporednu žensku ulogu nominovane su i Ema Stoun i Rejčel Vajs.

Ipak, sam broj nominacija ne garantuje da će neko i dobiti nagradu za najbolji film, jer za to glasa 8.200 članova Akademije iz različitih oblasti, kaže scenarista i reditelj Marej Horvic za Glas Amerike.

"Crni klanovac" Spajka Lija, oštra satira o rasizmu u Americi, kandidat je za šest Oskara, dok je za sedam Oskara nominovan "Crni panter", film o superheroju, Rajana Kuglera.

"Zvezda je rođena" dobila je osam nominacija, među kojima za najbolji film, kao i za glavnu mušku ulogu za Bredlija Kupera, dok je lejdi Gaga nominovana za glavnu žensku ulogu kao i originalnu pesmu za "Shallow."

Film o grupi Kvin, "Boemska rapsodija" takođe je nominovan za najbolji film, a Rami Malek za najboljeg glumca.

U kategoriji najboljeg filma je i "Zelena knjiga", čije su zvezde VIgo Mortensen i Maheršala Ali nominovani za glavnu i sporednu ulogu…kao i "Potpredsednik" - koji je doneo i nominacije za glavnu mušku ulogu Kristijanu Bejlu, Ejmi Adams za sporednu žensku ulogu, a Adamu Mekeju za režiju.

Diznijevi "Incredibles 2" i "Ralph Breaks the Internet" su u trci za najbolji animirani film.

A po čemu će sve ovogodišnja dodela Oskara biti specifična, poslušajte u snimku iz emisije Jutro sa Natašom Prve televizije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Zelena knjiga" najbolji film, tri Oskara za Kuarona

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Feb.2019, 01:19

Oskar za najbolji film ove godine pripao je ostvarenju "Zelena knjiga". Veče za pamćenje za meksičkog reditelja Alfonsa Kuarona, koji je kući odneo tri statuete. Olivija Kolman najbolja glumica, dok je u muškoj kategoriji Oskar pripao Ramiju Maleku...05.20 – Zelena knjiga najbolji film, odluka...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.